Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Zaščita pred hekerji za manj kot evro na mesec

Mala in srednje velika podjetja so vedno bolj pogosta tarča hekerskih napadov.
Foto Liubomyr Vorona Getty Images/istockphoto
Foto Liubomyr Vorona Getty Images/istockphoto
26. 10. 2023 | 09:36
4:03

Mnoga med njimi ne razmišljajo o kibernetski varnosti in se posledično pred hekerji ne zaščitijo. Hekerji to s pridom izkoriščajo in takšna podjetja najlažje oškodujejo s prevarami, kot so ribarjenje (phishing), nameščanje zlonamerne programske opreme in preko nevarnih spletnih strani.   

Splet je prostor, kjer lahko katastrofo sproži že en napačen klik

Da hekerji na vašo napravo namestijo zlonamerno programsko opremo, od vas pridobijo občutljive poslovne podatke ali začnejo vaše naprave uporabljati za rudarjenje kriptovalut, je pogosto dovolj že en sam napačen klik.

Rok Starič, uspešen slovenski podjetnik, je pred leti doživel kibernetski napad, ki ga je stal več kot 30.000 evrov. Njegovo izkušnjo si oglejte v posnetku

Strokovnjaki opozarjajo, da postajajo metode hekerjev zaradi razvoja umetne inteligence vedno bolj sofisticirane in vedno težje prepoznavne vsem, ki vsakodnevno uporabljamo splet. Tako, na primer, sporočila, ki jih hekerji običajno uporabljajo v phishing napadih ali direktorskih prevarah, zelo pogosto nimajo več toliko slovničnih napak, po katerih smo lažna sporočila nepridipravov lahko še do nedavnega prepoznali. Druge metode napadov pa so za povprečnega uporabnika še težje prepoznavne.

Kako se lahko malo ali srednje veliko podjetje sploh zaščiti?

Dalibor Vukovič, specialist za kibernetsko varnost v Telekomu Slovenije, opozarja, da antivirusni programi in požarni zidovi že dolgo ne predstavljajo več zadostne zaščite. Kakšna zaščita torej malemu oz. srednje velikemu podjetju sploh preostane?

Med podjetniki velja prepričanje, da je kibernetska zaščita velik finančni zalogaj, a resnica je, da lahko že z nekaj preprostimi in finančno nezahtevnimi koraki zaščitimo večji del svojega poslovanja. Telekom Slovenije namreč podjetnikom ponuja storitev Varen splet, ki zagotavlja preventivno zaščito za manj kot 1 € na mesec. Storitev Varen splet uporabnika oz.  njegove naprave, ki so povezane v splet (mobitel, računalnik, pametni televizor ipd.), ščiti pred:

  • nevarnimi spletnimi stranmi, okuženimi z virusi;
  • lažnimi spletnimi trgovinami in spletnimi bankami;
  • ribarjenjem (phishing napadi), kjer od vas zahtevajo osebne podatki ali gesla;
  • nameščanjem zlonamerne programske opreme (najbolj znani so primeri virusov in trojancev);
  • spletnimi stranmi z goljufivimi oglasi.

Zaščita, ki je cenejša od ene kave na mesec

Kakor že omenjeno, je Varen splet na voljo za manj kot en evro na mesec. Poleg ugodne cene pa v Telekomu Slovenije vsem novim uporabnikom omogočajo tudi 2-mesečni brezplačen preizkus storitve. Z Varnim spletom lahko zaščitite posamezne ali pa vse naprave, ki delujejo v vašem omrežju in ki so priklopljene v splet.

Za vklop storitve pošljite SMS s ključno besedo VAREN SPLET na 1918 ali pa storitev vklopite v aplikaciji Moj Telekom, na prodajnih mestih Telekoma Slovenije ali s klicem na brezplačno številko 080 70 70.


Naročnik oglasne vsebine je Telekom Slovenije

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine