Zmago Jelinčič bi se obkrožil kar dvakrat

Predčasne volitve: Ob začetku glasovanja se je volitev v evropski parlament že udeležil nosilec liste stranke SNS, svoj glas bo danes oddala tudi Violeta Tomič, nosilka liste Levice.
Fotografija: Danes bosta svoj glas predčasno oddala dva nosilca liste, prvi je bil Zmago Jelinčič, prvak SNS. FOTO: Suzana Kos
Odpri galerijo
Danes bosta svoj glas predčasno oddala dva nosilca liste, prvi je bil Zmago Jelinčič, prvak SNS. FOTO: Suzana Kos

Ljubljana – Če vas prihajajočo volilno nedeljo ne bo doma, lahko od danes do četrtka med 7. in 19. uro volite na sedežu svoje okrajne volilne komisije, brez posebne prijave, potrebujete le osebni dokument.

»Ne bom čakal do nedelje, vem, da sem najboljši in da bom prišel v evropski parlament, želel sem čim prej opraviti glasovanje, da lahko potem v miru spim. Glasoval sem seveda zase, če bi bilo mogoče, bi se obkrožil kar dvakrat,« je po glasovanju povedal nosilec liste stranke SNS Zmago Jelinčič. Rezultate bo v nedeljo pričakal doma, v krogu svoje družine. Ob 23. uri, ko naj bi bili počasi že znani prvi neuradni rezultati volitev, bo verjetno že spal, napoveduje, novinarji pa da bodo zato njegovo izjavo dobili v ponedeljek dopoldne.

FOTO: Suzana Kos
FOTO: Suzana Kos


Kot smo pisali, zadnje merjenje javnega mnenja, ki ga je izvedla Mediana, kaže, da bi največ glasov dobila lista SDS+SLS, za njo bi se zvrstili SD in LMŠ. Vse tri so znotraj 1,5-odstotne točke razlike. V primerjavi z zadnjim mesecem je podpora zrasla SNS, ki je dobila 8,1-odstotno podporo, če bodo ti podatki obveljali, je realno, da Jelinčič v nedeljo postane evropski poslanec.
 

Kje in kako lahko predčasno glasujete


Če se ne boste odločili za predčasno glasovanje, lahko v nedeljo glasujete tudi zunaj svojega stalnega bivališča, a morate svojo namero do jutri priglasiti na svoji okrajni volilni komisiji – upravni enoti, kjer ste prijavljeni –, kjer se lahko prijavite za glasovanje na posebnih voliščih (sami izberete, katero vam najbolj ustreza), imenovanih Omnia. Pristojna komisija mora vaše obvestilo prejeti najkasneje 22. maja do polnoči.

Vlogo lahko oddate tudi prek e-Uprave, z digitalnim potrdilom ali brez njega. Prav tako lahko do takrat na sedežu upravne enote ali prek portala uredite vse potrebno za glasovanje na domu, če se volitev zaradi bolezni ne boste mogli udeležiti na volišču. Seznami volišč so objavljeni na spletni strani državne volilne komisije, za več informacij pa jih lahko tudi pokličete na 080 28 18, vsak delavnik med 8. in 15. uro.

FOTO: Suzana Kos
FOTO: Suzana Kos


Na volišče se je danes podala tudi Violeta Tomić, nosilka liste Levice in vodilna kandidatka Evropske levice in v izjavi ob tem  vse državljanke in državljane pozvala, naj se udeležijo volitev in volijo »progresivne sile, ki bodo postavile človeka in planet na prvo mesto«. Letošnje volitve so po njenih besedah izjemnega pomena. »Evropska unija je na razpotju. Ali bo postala bolj socialna ali pa bo, žal, razpadla," je dejala. Kot je poudarila, se v Levici borijo "za Evropo ljudi in ne kapitala«.

Violeta Tomić opozarja na pomen tokratnih evropskih volitev. FOTO: Leon Vidic
Violeta Tomić opozarja na pomen tokratnih evropskih volitev. FOTO: Leon Vidic


Na tviterju pa je svojo udeležbo na predčasnih volitvah objavil tudi Davorin Kopše, kandidat na listi SDS. »Stranka je dokazala svojo vključevalno nrav s tem, da je na svojo listo uvrstila tudi mene kot invalida paraplegika na invalidskem vozičku,« je izjavil ob kandidaturi.

Komentarji: