Cene goriv med prazniki nespremenjene

Vlada zvišala trošarine na bencin, dizelsko gorivo in kurilno olje.
Fotografija: Cene pogonskih goriv bi se morale opolniči v skladu z uredbo znižati, a je vlada zvišala trošarine. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Odpri galerijo
Cene pogonskih goriv bi se morale opolniči v skladu z uredbo znižati, a je vlada zvišala trošarine. FOTO: Jože Pojbič/Delo

Vlada je dopisni seji sprejela spremembo Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s katero spreminja trošarino za neosvinčeni bencin, dizelsko gorivo in kurilno olje.

Višino trošarine na omenjene energente je vlada prilagodila tako, da bosta končni maloprodajni ceni za neosvinčen bencin in dizelsko gorivo nespremenjeni. Najvišja dovoljena cena 95-oktanskega bencina bo tako tudi v prihodnjih dveh tednih znašala 1,416 evra za liter goriva, cena dizelskega goriva pa ostaja 1,441 evra. Če vlada ne bi zvišala trošarin, bi se bencin opolnoči pocenil za okoli dva odstotka, dizelsko gorivo pa za 1,7 odstotka.

Omejene cene veljajo zgolj na črpalkah izven avtocest, medtem ko trgovci cene na avtocestnih črpalkah določajo sami. Nespremenjene cene bodo veljale do 8. maja.

Kurilno olje se bo kljub zvišanju trošarin nekoliko pocenilo.

Trošarina za neosvinčeni bencin se z 0,388 evra na liter spreminja na 0,412 evra na liter, za dizelsko gorivo pa iz 0,423 evra na liter na 0,443 evra na liter. Trošarina za kurilno olje se z 0,127 evra na liter viša na 0,133 evra na liter.

Preberite še:

Komentarji: