Evropska komisija pripravlja kazen Italiji

Zahodna soseda Slovenije na robu krize in z naraščajočim javnim dolgom
Fotografija: Delnice italijske banke Unicredit so se zaradi težav Italije pocenile za štiri odstotke. Foto: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Delnice italijske banke Unicredit so se zaradi težav Italije pocenile za štiri odstotke. Foto: Blaž Samec/Delo

Evropska komisija je formalno ugotovila, da Italija zaradi naraščanja javnega dolga krši fiskalna pravila EU. Formalna ugotovitev komisiji zdaj omogoča, da proti Italiji uvede disciplinski postopek.

Disciplinski postopke bo predvidoma stekel prihodnji mesec, Italija pa ga lahko prekine, če ustrezno prilagodi proračunsko porabo. Postopek je Italija grozil že decembra lani, a se mu je naša zahodna soseda v zadnjem trenutku izmaknila po dogovoru z Brusljem.

Po zmagi desnice na evropskih volitvah v Italiji je dogovor z Brusljem zdaj manj verjeten, poroča Reuters.

Italijanski javni dolg znaša kar 132 odstotkov BDP in je drugi največji v EU za Grčijo. Vendar pa ima Grčija proračunski presežek, zmerno več kot dve odstotno gospodarsko rast in kar je najpomembneje dogovorjen reprogram večjega dela posojil.

Italija je v drugem lanskem polletju padla v recesijo saj se je BDP zmanjšal tako v tretjem kot v zadnjem lanskem četrtletju. Letošnja gospodarska rast naj bi znašala vsega 0,1 odstotka, kažejo pomladanske napoved evropske komisije. Proračunski primanjkljaj naj bi letos znašal 2,5 odstotka BDP.

Objava evropske komisije že ima učinek na finančnih trgih, kjer so se zvišali zahtevani donosi italijanskih državnih obveznic. Pocenila so se tudi delnice italijanskih bank. Delno zaradi povečanega tveganja, delno pa tudi zato, ker imajo v svojih portfeljih veliko italijanskih državnih obveznic. Indeks borze v Milanu je zdrsnil za odstotek.

Komentarji: