Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Pri twingu bodo sodelovali s Kitajci

Mali električni model z videzom prvega twinga naj bi bil nared leta 2026.
Novi električni renault twingo FOTO: Miguel Medina/AFP
Novi električni renault twingo FOTO: Miguel Medina/AFP
31. 5. 2024 | 10:26
1. 6. 2024 | 04:59
2:28

Renault se bo pri izdelavi električne različice twinga oprl na neimenovano kitajsko pomoč. Twinga bodo sicer izdelovali v Evropi, že dolgo se govori, da v Revozu, kar pa še vedno ni uradno potrjeno.

»Razvoj twinga gre hitro naprej, pripravili naj bi ga v dveh letih. Razvoj avtomobila bo potekal s kitajskim inženirskim partnerjem, da bi izboljšali razvojni čas in stroške.« je agencija Reuters navajala predstavnika Renaultovega oddelka za električna vozila Ampere.

Konkretnega imena kitajskega partnerja niso omenili, lahko le ugibamo, kdo bo. Renault sicer sodeluje s kitajsko družbo Geely, a doslej le na področju klasičnih motorjev na notranje zgorevanje, gre za projekt z imenom Horse. Na spletnem portalu Quattroruote se ob  tem sprašujejo, če ne bodo v primeru bodočega twinga poleg električne pripravili tudi klasično (hibridno) pogonsko izvedbo. Kot podoben primer navajajo nedavno odločitev koncerna Stellantis, da bo v mal električni model fiat e500 začel vgrajevati tudi hibridni pogon. Ta koncern je doslej pri vseh svojih modelih vodil politiko, da ima lahko avtomobil bodisi elektkrični motor ali pa (elektrificirano) izvedbo bencinskega pogona.

Po drugi strani  omenimo, da Geely sodeluje še z marsikom, tudi z Mercedesom, in zanj na Kitajskem proizvaja aktualna modela znamke Smart, ki sicer nista več nekdanja mala avtomobila, ampak nekaj večja športna terenca.

Kot je še dejal predstavnik Renaultovega Ampera, sta oblikovanje in osnovni načrt za novega twinga narejena v Franciji, proizvodnja pa bo potekala v Evropi, kot je bilo načrtovano. Glede konkretne lokacije proizvodnje smo že večkrat pisali, da bi jo utegnil dobiti novomeški Revoz, a to doslej še vedno ni bilo potrjeno.

Renault se je pred časom za sodelovanje pri bodočem twingu pogovarjal s koncernom Volkswagen, a do dogovora ni prišlo, VW bo mali električni avto razvijal sam.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine