V Tiku Kobarid nad delavce z detektivi

Napoved stavke: Namen je izraziti in opozoriti na nezadovoljstvo delavcev s plačami v podjetju, opozarja Skei.
Fotografija: 25 let na minimalni plači v Tiku je več kot dovolj! Foto Blaž Močnik
Odpri galerijo
25 let na minimalni plači v Tiku je več kot dovolj! Foto Blaž Močnik

Kobarid – Potrpežljivost delavcev kobariške družbe Tik, ki proizvaja medicinske pripomočke za enkratno uporabo, očitno le ni neizmerna, zato bodo jutriopozorilno stavkali z zahtevo po zvišanju plač. Zaradi bolniških staležev je družba nad delavce poslala celo detektiva.
Blaž Močnik
Tik Kobarid je hčerinsko podjetje Certe oziroma Certe Holding, za obe podjetji pa je v teku prevzemna ponudba Postojnske jame Marjana Batagelja. Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) se v teh dneh še pogaja z vodstvom družbe, ki jo od začetka meseca vodi Petra Borovinšek. Še pred sindikalno akcijo pa so se zaposleni mobilizirali sami in začeli zbirati podpise za stavko. »Razmere so nevzdržne. Že prej so bile slabe, po prihodu nove direktorice pa še bolj,« nam je povedal eden izmed zaposlenih, ki pa ga ne bomo imenovali: »Sodu je dno izbilo ustrahovanje, čeprav se stavka v podjetju kuha že zelo dolgo. Plače naj bodo zadovoljive in dostojne, pa ne bo treba režima dela zaostrovati.«

Zahteve

Plače so torej jedro spora in sindikalisti so na mizo vodstvu poslali zahteve, naj se najnižje osnovne plače za vse tarifne razrede po tarifni prilogi na leto dvignejo najmanj za stopnjo inflacije v preteklem letu, za izločitev dodatka za popoldansko delo iz minimalne plače in izločitev dodatka za doseganje ter preseganje norme iz minimalne plače ter povečanje dodatka za delo v popoldanski izmeni z deset na 20 odstotkov.
Z nekdanjim vodstvom podjetja so se predstavniki zaposlenih in vodstvom Skei Posočje že dalj časa pogovarjali o načinih in načrtih za povečanje plač: »Ob prihodu novega vodstva podjetja nadaljujemo aktivnosti in namero, da odpravimo dolgoletno stagnacijo plač delavcev, tako vodstvu sporočamo: 25 let na minimalni plači je bilo več kot dovolj!« Opozorilna stavka bo potekala jutri med 12. in 16. uro.


 

Najprej opozorilna stavka

»Delavci, nekateri delajo v podjetju že 25 let in več, prejemajo ves ta čas zgolj minimalne plače, a še te tako, da jim delodajalec mesečno obračunava in dodaja dodatek do minimalne plače. Ker je z minimalno plačo zelo težko preživeti, sploh če jo prejemaš celih 25 let, so se delavci z zbiranjem podpisov složno odločili, da v podjetju najprej izvedejo opozorilno stavko, kot sporočilo, da se je treba nujno dogovoriti o povišanju plač na do človeka dostojno raven.« Kot piko na i je vodstvo nedavno zaradi »povečanja odsotnosti iz zdravstvenih razlogov, kar lahko negativno vpliva na nemoten proces dela« za nadzor morebitne kršitve delovne discipline najelo detektiva.
Bolniške bo v Tiku nadziral detektiv. Foto Skei
Bolniške bo v Tiku nadziral detektiv. Foto Skei

Tik sicer komajda še posluje pozitivno, potem ko je lani ob 5,6 milijona evrov prihodkov od prodaje ustvaril 10.000 evrov dobička. Zaposlenih je približno 160, a jih je v zadnjem času kar nekaj odšlo nasproti bolje plačanim izzivom.

Komentarji: