Marcelo Álvarez na 66. Ljubljana Festivalu

Cankarjev dom, Ljubljana. Koncert opernih arij nocoj ob 20.00.
Fotografija: Marcelo Álvarez. FOTO: Arhiv Ljubljana Festivala
Odpri galerijo
Marcelo Álvarez. FOTO: Arhiv Ljubljana Festivala

Cankarjev dom bo nocoj ob 20. uri prizorišče drugega nastopa vrhunskega argentinskega tenorista Marcela Álvareza na Ljubljana Festivalu. Eden najpomembnejših pevcev svoje generacije, ki se mu je mednarodni svet opernih odrov na široko odprl, potem ko je leta 1995 debitiral v beneški La Fenice – pred tem je v svoji domovini deloval kot menedžer družinske tovarne pohištva in na domačih odrih odpel le nekaj vlog –, je v ljubljanskih Križankah leta 2005 nastopil v okviru 53. izdaje festivala, nocoj pa bo nastopil še v okviru 66.

Za odkritje njegovega izrednega talenta sta zaslužna Giuseppe Di Stefano in Luciano Pavarotti, kasneje ga je glasbena pot vodila na odre svetovnih opernih hiš od milanske Scale do Metropolitanske opere, Covent Gardna, Nacionalne opere v Parizu, Bavarske državne opere ali Državne opere na Dunaju, sodeloval pa je tudi s številnimi priznanimi dirigenti, kot so James Levine, Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Antonio Pappano in drugi.


Njegov operni repertoar je sledil naravnemu vokalnemu razvoju in sega od belkanta prek del francoskih opernih skladateljev do velikih liričnih in verističnih tenorskih vlog. Tokrat se bo predstavil z Orkestrom Zagrebške filharmonije, ki ga bo vodil dirigent Constantine Orbelian, na sporedu pa bodo dela Offenbacha, Puccinija, Bizeta, Mascagnija, Masseneta, Bellinija, Gounoda, Leoncavalla, Rossinija, Puccinija in drugih.

Komentarji: