Tragična smrt pionirja francoske elektronske glasbe

Philippe Zdar je umrl dva dneva pred predstavitvijo novega albuma dueta Cassius.
Fotografija: Philippe Zdar bi moral jutri predstaviti novi album Dreems. FOTO: Michael Tullberg/AFP
Odpri galerijo
Philippe Zdar bi moral jutri predstaviti novi album Dreems. FOTO: Michael Tullberg/AFP

Zvezda francoske elektronske glasbe in didžej Philippe Zdar ni dočakal jutrišnjega izida nove plošče dueta Cassius, katerega član je bil več kot dve desetletji. V sredo zvečer se je tragično, s padcem z okna enega od višjih nadstropij stavbe v Parizu, končalo njegovo življenje. Kot je zatrdil njegov menedžer Sebastien Farran, je šlo za nesrečo.



Dvainpetdesetletni Zdar, čigar pravo ime je bilo Philippe Cerboneschi, je v karieri sodeloval s svetovnimi zvezdniki rap in elektronske glasbe, kot so Kanye West, Pharrell, Cat Power, The Beastie Boys in Franz Ferdinand. Za sodelovanje pri albumu Wolfgang Amadeus Phoenix je francoski indie skupini Phoenix leta 2010 pomagal do grammyja za najboljšo ploščo.
 

Prelomno leto 1999


Duet Cassius, katerega druga polovica je Hubert Blanc-Francard (Boom Bass), je nastal leta 1996, čeprav sta glasbenika pred tem že vrsto let ustvarjala skupaj. Prepoznavna sta postala s singlom Cassius 1999, sledil mu je album 1999 s skladbami, ki so združile prvine hiphopa, housa in funka.

Njuno glasbo so opisovali kot »radostno«, glasbeniki kritiki pa so zapisali, da dal je Cassius skupaj z zasedbama Daft Punk in Air francoski glasbeni sceni nov zagon. Za revijo Fader je tako opisal svojo življenjsko filozofijo: »Nekateri ljudje si želijo osvojiti vrh gore K2, a se nanjo povzpnejo s helikopterjem. Jaz nisem takšen, vselej bom alpinist. Nikoli ne bom zadovoljen z albumom, če ga ne bom prej izpilil do konca.«

Novi album Dreems, ki bi ga moral duet jutri tudi predstaviti na koncertu v Parizu, je Zdar po poročanju BBC opisal kot vrnitev k plesni glasbi.

Komentarji: