Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Kolumne

Sonce, naša mirna divja zvezda

Sonce je trenutno v fazi, ko se njegova aktivnost še povečuje, zato v prihodnjih mesecih pričakujemo več močnih izbruhov.
Andreja Gomboc. FOTO: Matej Družnik/Delo
Andreja Gomboc. FOTO: Matej Družnik/Delo
23. 5. 2024 | 05:00
6:46

V nadaljevanju preberite:

Pred nekaj tedni nas je Sonce, nam najbližja zvezda, razveselilo s svetlim polarnim sijem, ki nastane ob vstopu delcev s Sonca v Zemljino ozračje. Običajno je viden le iz krajev v bližini Zemljinih polov, tokrat pa smo ga lahko opazovali tudi z zmernih zemljepisnih širin.

Družbena omrežja so preplavile čudovite fotografije rdečkastega neba iz različnih krajev Evrope, Kanade, ZDA in celo iz Mehike. Opomnile so nas, da Sonce ni le dolgočasen rumenkast disk svetlobe, ki čez dan potuje po nebu od vzhoda proti zahodu in nas greje s toplimi žarki, ampak je tudi zvezda z burnim dogajanjem na svojem površju.

Da bi bolje razumeli to dvojno »Dr. Jekyll in Mr. Hyde« podobo Sonca, poglejmo, kaj pravzaprav je. Preprosto bi ga lahko opisali kot vročo plinasto kroglo vodika in helija. Je povsem običajna majhna zvezda, ki vsako sekundo v okoliški prostor izseva okoli 400 kvadrilijonov (4 x 1026) joulov svetlobne energije. Manj kot milijardinko te prestreže Zemlja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine