D’Annunziov kip v Trstu že žrtev vandalov

Ponoči so se ga lotili s pivsko steklenico.
Fotografija: Otvoritev spomenika je naletela tako na navdušenje kot na ostre kritike. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Otvoritev spomenika je naletela tako na navdušenje kot na ostre kritike. FOTO: Blažž Samec/Delo

Pesnik in avanturist v različnih pomenih besede Gabriele D'Annunzio tradicionalno razdvaja. Mnogi ga cenijo zaradi rim, zapisanih v času simbolizma in dekadence ob stiku 19. in 20. stoletja, mnogi prezirajo, kar si je prislužil s populističnim nacionalizmom, vojaško-političnim angažmajem in vplivom na fašizem.

Ko so Tržačani pred desetimi dnevi na mestnem Borznem trgu njegov spomenik odprli natanko ob stoletnici zasedbe hrvaške Reke, ki jo je vodil, je bil kontekst te geste jasen. Ni bil literaren, pa četudi ga kip predstavlja med branjem knjige. Odprtje je bilo mednarodno odmevno, Hrvaška je uradno protestirala.


 

Nočni obračun s kipom


Da je postalo tržaško bronasto utelešenje ekstravagantnega pesnika, ki Italijane tako zaposluje, da so pred leti na podlagi njegovega »darilca« eni izmed neštetih ljubic, sicer baronici, rekonstruirali celo njegovo DNK – podaril ji je lastno spermo na robcu –, je moralo miniti le nekaj dni. Kot poroča tržaški Il Piccolo, je bil spomenik, sicer kopija spomenika ob Gardskem jezeru, ponoči žrtev vandalov.



Danes zjutraj so odkrili, da se ga je nekdo lotil s steklenico za pivo, povsod so ležale črepinje, ali je kip utrpel trajnejše poškodbe, pa časopis ne poroča.

Dodaja, da »življenje« tržaških spomenikov ni lahko. Pogosta tarča vandalov je kip tržaškega literata Umberta Sabe, ki je moral pred fašizmom in nacizmom večkrat bežati. Njegov kip je zaradi vandalov ostal brez palice in pipe. 

FOTO: Blažž Samec/Delo
FOTO: Blažž Samec/Delo


Hud vandalski obračun, povezan z imenom D'Annunzia, se je junija letos zgodil tudi v po njem poimenovani gimnaziji v Gorici, kjer prav tako stoji njegov – v zdajšnjem času manj razvpit – spomenik.

Vandali so tedaj v nočnih urah vlomili v objekt in na dvorišče zmetali klopi in opremo, notranjost pa onesnažili z blatom in senom. 

Več iz te teme: