Tiger raztrgal krotilca, zanj ni bilo pomoči

Usodna za krotilca je bila vaja pred nastopom cirkusa Orfei, ki ga že dolgo kritizirajo zaradi izkoriščanja živali v predstavah.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Včerajšnja vaja pred predstavo cirkusa Orfei v italijanskem Triggianu v bližini Barija se je tragično končala za 62-letnega Ettoreja Webra, ki je po poročanju italijanskega tiska veljal za enega najbolj znanih cirkuških krotilcev živali. Med večerno vajo, ko je bil sam v kletki s štirimi tigri, ga je sprva napadel eden izmed njih, temu so se pridružili še preostali.

Kot poroča La Repubblica, je šlo za situacijo, v kateri krotilcu ni bilo pomoči. 

Italijanska policija je odprla preiskavo. Weber je sicer na lokaciji komercialnega centra Bariblu v bližini Barija gostoval s pojektom, imenovanim Animal park. Sestavljajo ga cirkuški živalski vrt in še dodaten park, ta je napihljiv ...
 

Cirkus zaradi živali že dolgo tarča kritik 


Cirkus Orfei, ki je mednarodno najbolj znana cirkuška znamka Italije – njegova najbolj ikonična predstavnica, ekscentrična Moira Orfei, je umrla pred štirimi leti –, je sicer že zelo dolgo tarča kritik zaradi uporabe živali v cirkusu. Zgolj v zadnjem mesecu so, denimo, proti tovrstni zabavljaški praksi demonstrirali v Bolzanu in Trentu, sicer pa različne cirkuse iz veje Orfei ​akcije zagovornikov pravic živali spremljajo tako rekoč povsod, kjer nastopajo. Te so se dogajale tudi ob gostovanju v Sloveniji leta 2012.

Začetek razvejene cirkuške rodbine Orfei sicer seže izjemno daleč, v leto 1820, ko se je rodil Paolo Orfei. Poznavalcem cirkusa ob omenjeni Moiri, ki jo je Federico Fellini lansiral tudi na filmsko ozvezdje, veliko pomenijo še imena Orlando, Nando, Liana, Ambra, Gioia ali Paride Orfei. Mimogrede, tudi Moira je bila poročena s krotilcem tigrov Walterjem Nonesom, ki ga je spoznala v Kuvajtu.