V kombiju je prevažal 31 tujcev (FOTO)

Policija poziva prebivalce obmejnih območij, naj bodo pozorni na sumljive kombije.
Fotografija: Notranjost kombija, v katerem se je gnetlo 31 ljudi. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Notranjost kombija, v katerem se je gnetlo 31 ljudi. FOTO: PU Novo mesto

Novo mesto – Črnomaljski policisti so v ponedeljek nekaj pred 21. uro na cesti med Vinico in Bojanci ustavili voznika osebnega avtomobila avstrijskih registrskih oznak in takoj za njim še voznika kombija ljubljanskih registrskih oznak.

Voznik kombija, 51-letni državljan Hrvaške, je prevažal 31 tujcev, državljanov Pakistana, Afganistana in Indije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Petinpetdesetletni državljan Srbije, ki je vozil avtomobil avstrijskih registrskih oznak, pa mu je pomagal pri tihotapljenju. Policisti in kriminalisti okoliščine še preiskujejo, so sporočili s PU Novo mesto.



Voznikoma so odvzeli prostost in ju pridržali, predvidoma jutri ju bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Tujce so odpeljali na policijski postajo, postopki z njimi še niso zaključeni.

Gre že za drugi primer, ko so policisti ustavili kombi, v katerem je bilo več nezakonitih prebežnikov, v zadnjih dneh.

Policija si želi še več sodelovanja s prebivalci krajev ob meji pri lovljenju tihotapcev ljudi.
Policija si želi še več sodelovanja s prebivalci krajev ob meji pri lovljenju tihotapcev ljudi.


Policisti na obmejnem območju v zadnjem času obravnavajo vse več primerov organiziranega tihotapljenja tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop ali prebivanje v Sloveniji. »Storilci v želji po hitrem in velikem zaslužku tujce preko meje in naprej v notranjost države poskušajo sprovajati tako, da jih v večjem številu vozijo v zaprtih kombiniranih vozilih. Zaradi nehumanih razmer med prevozom (veliko število ljudi v majhnem in zaprtem prostoru, vožnja po makadamskih cestah, primanjkovanje
zraka v tovornem delu, dehidracija ...) sprovajalci ogrožajo življenja teh ljudi, ki so zaradi izčrpanosti in dehidracije v slabem zdravstvenem stanju in pogosto potrebujejo zdravniško pomoč,« so zapisali na PU Novo mesto.


Poziv prebivalcem


Ljudi, ki živijo na obmejnih območjih, policija zato poziva, naj jih obveščajo o sumljivih kombiniranih vozilih z zaprtim tovornim delom ali drugih manjših tovornih vozilih ob meji. Skoraj vedno pred tovornim vozilom s tujci pelje tudi eden ali več osebnih avtomobilov in ti vozniki prav tako sodelujejo pri tihotapljenju. Njihova vloga je, da voznika, ki prevaža tujce, opozarjajo na prisotnost policistov ali opazujejo gibanje policijskih patrulj.