V Indoneziji bo še gorelo

Po programu naj bi šli v zamenjavo nasadov oljnih palm, da ne bi požigali gozdov, a to ne gre dovolj hitro.
Fotografija: V Indoneziji tudi zdaj gori. Zapreti so morali letališča in šole.  FOTO: Wahyudi/AFP
Odpri galerijo
V Indoneziji tudi zdaj gori. Zapreti so morali letališča in šole.  FOTO: Wahyudi/AFP

Indoneziji bo vzelo vsaj 12 let, da bo končala program ponovne zasaditve plantaž palm, poroča Reuters. Kot pravijo na tamkajšnjem ministrstvu za kmetijstvo, so preverili program in morali podaljšati roke, saj imajo manjši lastniki plantaž težave pri dokazovanju, da so upravičeni do spodbud.

Načrt vlade je povečati pridelavo na obstoječih plantažah, namesto da jih širijo na druge površine, kar bi zmanjšalo kritike zaradi masovnega krčenja gozdov s požiganjem. To namreč povzroči obsežen oblak dima, ki marsikomu v jugovzhodni Aziji onemogoča vsakodnevne dejavnosti.

Težave v Indoneziji in Maleziji pa tudi v Singapurju, ravno pred dirko formule ena. FOTO: Wahyudi/AFP
Težave v Indoneziji in Maleziji pa tudi v Singapurju, ravno pred dirko formule ena. FOTO: Wahyudi/AFP


Del podpor je namenjen zamenjavi palm manjših pridelovalcev z novimi, ki jih vzgojijo iz semen višje kakovosti. Indonezija je postavila cilj, da bodo nadomestili palme na 2,4 milijona hektarov do leta 2025. A letni cilji so vsaj za letos in nekaj prihodnjih let prenizki. Tudi zaradi težav malih pridelovalcev se je oblast odločila, da bo letos cilj 180.000 hektarov. Težko bo doseči 200.000 hektarov, dodajajo.

Prihodnje leto naj bi zamenjali palme na 500.000 hektarih, leta 2021 pa na 800.000 hektarih. Program so uvedli v drugi polovici leta 2017, od takrat so palme zamenjali na 100.000 hektarih.

Vladni načrt je zmanjšati število požarov. FOTO: Reuters
Vladni načrt je zmanjšati število požarov. FOTO: Reuters


Novi cilji pomenijo, da bo Indonezija potrebovala več kot 12 let, da bo dosegla cilj za zamenjavo palm na 2,4 milijona hektarov. Indonezija se je sicer zavezala, da bo pridelovalcem olajšala pot do vključitve v shemo, med drugim bo zaposlila nove ljudi, ki bodo skrajšali preverjanje lastništva zemljišč. Zaradi tega je prihajalo največ pritožb kmetovalcev.

Tipičen mali pridelovalec v Indoneziji upravlja zgolj nekaj hektarov plantaž palm, skupaj pa imajo v upravljanju kar 40 odstotkov vseh obdelanih zemljišč, približno 14 milijonov hektarov.

Preberite še:

Komentarji: