Severno od Sydneyja nastal ogromen požar z združitvijo manjših

Od septembra so požari v Avstraliji uničili več kot 600 domov, življenje pa je izgubilo šest ljudi.

Objavljeno
06. december 2019 13.33
Posodobljeno
06. december 2019 13.43
Gozdni požari v državi sicer niso redkost, ampak so po oceni znanstvenikov letos razmere precej hujše, kar bi lahko pripisali podnebnim spremembam. FOTO: Stringer/Reuters
STA
STA
Severno od avstralske metropole Sydney se je več gozdnih požarov združilo v en sam ogromen požar, ki zdaj divja nenadzorovano. Pristojne službe so namreč danes opozorile, da požara ne morejo spraviti pod nadzor.

Na območju narodnega parka se je menda združilo več kot osem požarov v tako imenovani megapožar, je pojasnil predstavnik gasilcev v zvezni državi Novi Južni Wales Rob Rogers.



Požar divja na okoli 300.000 hektarih, na območju, ki je približno eno uro vožnje oddaljeno od Sydneyja. Ta je ponovno zavit v dim. Gasilci so zaradi vetra in sušnih razmer tako rekoč nemočni ter lahko le pomagajo pri evakuaciji in varovanju ogroženih nepremičnin.

»Ne moremo ustaviti požarov, goreli bodo, dokler se ne bodo razmere umirile, in potem bomo videli, kaj lahko naredimo, da jih omejimo,« je dejal Rogers.



image
Požar divja na okoli 300.000 hektarih. FOTO: Stringer/Reuters


Zaradi dolgega sušnega obdobja se Avstralija že zadnje tri mesece bori s številnimi požari. Od septembra so požari uničili več kot 600 domov, življenje pa je izgubilo šest ljudi. Letos se je sezona požarov začela več kot mesec prej kot običajno.

Gozdni požari v državi sicer niso redkost, ampak so po oceni znanstvenikov letos razmere precej hujše, kar bi lahko pripisali podnebnim spremembam.

image
Zaradi dolgega sušnega obdobja se Avstralija že zadnje tri mesece bori s številnimi požari. FOTO: Stringer/Reuters