Zaradi plazov iztiril vlak, poškodovan tudi avtobus in lažje dva potnika

Na vlaku med Savo in Zagorjem je bilo okrog 20 potnikov, ki niso utrpeli poškodb, na avobusu proti Litiji pa sta lažje poškodovana dva potnika.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik

Zaradi naleta na plaz, ki se je vsul čez oba tira, se je ob 21.35 pred železniško postajo Sava iztiril vlak, ki vozi na relaciji Zidani Most-Ljubljana, je poročala STA. Po prvih informacijah Slovenskih železnic je na vlaku sedelo okrog 20 potnikov, ki pa niso utrpeli nobenih poškodb, saj je vlak vozil zelo počasi.

Do nadaljnjega bo železniška proga Zidani Most–Ljubljana zaprta. Za potnike, ki se vozijo na tej relaciji, bo organiziran nadomestni avtobus.

Kot navaja Uprava za zaščito in reševanje, je zaradi plazu prišlo tudi do poškodbe avtobusa, in sicer na cesti med Zagorjem in Litijo. Kot navajajo, ga je kamniti plaz delno zasul in poškodoval. Dva potnika na njem sta bila lažje poškodovana in oskrbljena s strani ekipe NMP Zagorje ob Savi, ostale potnike so z gasilskimi vozili razvozili gasilci PGD Trbovlje mesto in PGD Zagorje mesto. Območje zagorske občine je sicer zajelo zelo močno neurje, med drugim so narasli hudourniki zalili tri stanovanjske hiše.

Nestanovitno vreme z nevihtami je danes povzročilo vrsto težav, od poplav podvozov v Ljubljani in težav na severni ljubljanski obvoznici do številnih intervencij zaradi meteorne vode in podrtih dreves po Sloveniji.

Že dopoldne so bile krajevne padavine predvsem v severni polovici Slovenije, zatem so nevihte nastajale tudi drugod. Vmes tudi močnejše. Arso (Agencija republike Slovenije za okolje) je izdal oranžno opozorilo, in sicer bodo predvsem v severni polovici Slovenije še zvečer in v noči na torek nastale močnejše nevihte z nalivi, krajevno bo možna tudi toča.

Ornžno opozorilo za 3. julij. FOTO: Arso
Ornžno opozorilo za 3. julij. FOTO: Arso

Močan naliv je Ljubljano dsegel v večernih urah, mediji so poročali o poplavljenem podvozu na Celovški, poplavilo je tudi podvoz v Zalogu. Na ljubljanski severni obvoznici je bil po podatkih Prometno informacijskega centra za državne ceste zaradi večje količine vode oviran promet med Tomačevim in Zadobrovo. Opozorili so tudi, da je bil zaradi podrtega drevesa zaprt leseni most na Savi pri Litiji.

»Ponekod po Sloveniji so možne močnejše krajevne nevihte. Vozite previdno, povečajte varnostno razdaljo ter ne ustavljajte pod nadvozi in v predorih,« še opozarjajo.

V Kranju je po podatkih Uprave za zaščito in reševanje meteorna voda tekla skozi streho osnovne šole v Ulici Tončka Dežmana.

Padavine z nalivi se bodo nadaljevale v noč, napoveduje Arso. V torek dopoldne bo dež ponehal, delno se bo razjasnilo. Na Primorskem bo zjutraj in dopoldne pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

Manj padavin pričakujejo na jugu Slovenije, vseeno pa bo verjetno nekaj dežja padlo povsod po državi. 

To je šele uvod v bolj nestanoviten teden. Jutri bo sicer krajevnih padavin manj, bodo pa znova bolj pogoste v sredo, četrtek in petek. Za konec tedna se bo vreme spet ustalilo. Znova bo tudi bolj vroče.

V sredo bo deloma sončno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Zjutraj bo na Primorskem pihala šibka burja. Nad južno Evropo in severnim Sredozemljem je območje enakomernega zračnega tlaka. V višinah doteka k nam od zahoda občasno nekoliko bolj vlažen in nestabilen zrak.

Danes so lahko imeli oz. imajo vremensko občutljivi ljudje manjše vremensko pogojene težave. V torek bo vremenska obremenitev popustila.

Preberite še: