Čudolandija v vsem svojem sijaju

Dekorativna osvetlitev mesta, za katero je koprska občina odštela več kot pol milijona evrov, bo trajala do konca januarja.
Fotografija: FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
FOTO: Boris Šuligoj

Koper je s Čudolandijo, ki so jo prižgali danes ob 18. uri, precej prehitel druga večja slovenska mesta. Za okrasje so namenili več kot pol milijona evrov, a poudarjajo, da to ni praznična, ampak dekorativna osvetlitev mesta. 

FOTO: Boris Šuligoj
FOTO: Boris Šuligoj


V Kopru so doslej lučke prižigali na Miklavžev 5. december, letos pa so pohiteli. V kabinetu župana Borisa Popoviča pravijo, da so povsem spremenili koncept in namen praznične osvetlitve mesta, opozicija pa meni, da gre zasluga za spremenjeni koncept predvsem predvolilni kampanji sedanjega župana, ki bo čez dober teden že petič naskakoval županski stolček. 

FOTO: Boris Šuligoj
FOTO: Boris Šuligoj


V četrtek se je v zvezi z okrasitvijo oglasil tudi zavod za varstvo kulturne dediščine in poudaril, da namestitev okrasitve na nekaterih fasadah v središču Kopra presega izdano kulturnovarstveno soglasje. Zato so zadevo predali pristojni inšpekciji za kulturo in medije.

Koprsko osvetlitev, ki izdatno nadgrajuje klasične novoletne okrasitve, so sicer zasnovali v mariborskem Komunaprojektu, izdelali in postavili pa sta jo podjetji MK Illumination iz Maribora in Innsbrucka. 

FOTO: Boris Šuligoj
FOTO: Boris Šuligoj


Poseben zgled za Koper je bilo italijansko obmorsko mesto Salerno, ki je svojčas živelo od poletnega turizma, zdaj pa zaradi lučk privablja več turistov pozimi. Prav to dejstvo je menda v županu Popoviču sprožilo željo, da bi nekaj podobnega dosegli v Kopru. Zato Čudolandiji ne pravijo več praznična, ampak dekorativna osvetlitev mesta. In ni omejena na adventni čas, ampak bo trajala do konca januarja.

»Z letošnjo svetlobno okrasitvijo se Koper postavlja ob bok večjim evropskim mestom, ki živijo vse leto, in ne prispeva zgolj k dobremu počutju domačinov, ampak računa tudi na večje število obiskovalcev kraja,« odgovarja Marina Jelen iz službe za odnose z javnostjo.

Preberite še:

Komentarji: