Golob Logarju: Naj sname masko in ustanovi stranko

Predsednik društva Platforma sodelovanja Anže Logar želi s somišljeniki razbijati status quo, ki ustreza manjšini na račun večine.
Fotografija: Logarjevi somišljeniki v Platformi Sodelovanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Logarjevi somišljeniki v Platformi Sodelovanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na ustanovni seji, ki je potekala v živo pred simpatizerji in novinarji, je danes dopoldne v Ljubljani poslanec SDS Anže Logar z enajsterico somišljenikov ustanovil društvo z imenom Platforma sodelovanja. »Zapustimo kavč cono nemega opazovanja in začnimo skupaj oblikovati odprto, sproščeno in zdravorazumsko Slovenijo,« je povedal Logar in dodal, da bo platforma vsakomur ponudila, da pove svoje mnenje, sodeluje s svojim predlogom in postane del konvencije o prihodnosti Slovenije.

Način delovanja društva, ki ima cilj postati množično, bodo najprej okrogle mize, kjer bodo potekali pogovori in razprave o spodbudnem gospodarskem okolju, sodobnih tehnologijah in umetni inteligenci, zdravstvu, mladih, duševnem zdravju, sodstvu, medijih in okolju.

Iskali bomo to, kar nas povezuje, obljublja Logar. »Nimamo niti skritih ambicij niti ne želimo graditi gradov v oblakih. Bližnjice pa se izkažejo za najdaljše poti v Sloveniji. Uspelo nam bo, če se nam pridružite. Platforma ponuja vsakomur, da pove svoje mnenje in da sodeluje s svojim predlogom. Več nas bo, bolj odprta bo lahko Slovenija postala.«

image_alt
Logarjevo platformo bodo zagnali v sredo

Poslanec SDS je ocenil, da Slovenija svojega velika potenciala ne zna prav dobro izkoristiti. »Vedno se najde administrativna ovira, ki zajezi tok kreativnosti, vse prevečkrat eksplodira ideologija. Zdi se, da se spodbuja pot v manj in ohranja status quo, ki ustreza manjšini na račun večine.« Preskok je v Sloveniji po njegovem mogoče doseči samo prek dialoga: »Dialog pa je nekaj, kar pospešene izginja z jedilnikov družbenopolitičnega udejstvovanja. Status quo, ki se je vzpostavil v Sloveniji, temelji na konfliktu, konflikt pa pelje v samo še večji konflikt.«

image_alt
Logar z deseterico somišljenikov na pot v sredino

Na vprašanje Dela, kateri pol v politiki je tisti, ki onemogoča dialog, za katerega se zavzema društvo, je Logar odgovoril, da oba pola potrebujeta zavezo h kulturi dialoga. »V politiki je vedno akcija, ki ji sledi reakcija, vse skupaj pa pelje v ločene smeri. Čas pa je, da pokažemo, da lahko pelje v skupni cilj.«

Logarjevi novi obrazi

K sodelovanju mu je, kot smo poročali prejšnji teden, sicer uspelo pritegniti več poznanih obrazov. »Poglejte nas. Znanstvenica, odlična organizatorka, poslanka z najdaljšim poslanskim mandatom, zdravnik leta, vrhunski pravnik, vrhunski makroekonomist, univerzitetni profesor, dolgoletni direktor velike slovenske družbe, direktor in borec za mala in srednja podjetja, svetovni popotnik, pisatelj in politik z odličnim drugim mestom v predsedniški tekmi,« je Logar predstavil sebe in preostale ustanovne člane društva. Pridružujejo se mu vodja kabineta nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Alja Brglez, nekdanja evropska poslanka SDS in šefinja njegovega volilnega štaba Romana Jordan, poslanka SDS Eva Irgl, profesor evropskega prava na Novi univerzi Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, nekdanji minister za izobraževanje in še vedno član SD Jernej Pikalo, direktor Beletrine Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar in gospodarstvenik Igor Hustič. Z Logarjevo vizijo simpatizira tudi nekdanji minister za digitalni razvoj iz tretje Janševe vlade Mark Boris Andrijanič in gospodarstvenik Mirko Požar.

»12 zbranih v platformi nas je prepričanih, da je to prvi korak v nekaj velikega.« S tem je Logar parafraziral svoj stavek po koncu drugega kroga lanskih predsedniških volitev, ki jih je sicer izgubil proti Nataši Pirc Musar, je pa zbral podporo več kot 400.000 volivcev in si s tem nabral politični kapital, ki ga je začel danes konkretneje unovčevati z ustanovitvijo Platforme sodelovanja.

Janša: Platforma sodelovanja je nekaj, kar v Sloveniji nujno potrebujemo

»Namen platforme je pripraviti konkretne predloge, jih ponuditi vsem političnim strankam, da jih uporabijo, in naj ti izboljšajo življenje državljanov. V kolikor teh predlogov ne bodo upoštevali ali jih ne bodo vključevali v oblikovanje politik, dopuščam tudi odprto pot ustanovitve stranke,« se je Logar prvič konkretneje izjasnil o možnosti, da se iz njegove platforme razvije politična stranka. 

Predsednik SDS Janez Janša v tem, da člani njegove stranke vstopajo v društva, ne vidi problema. »Platforma sodelovanja je nekaj, kar v Sloveniji nujno potrebujemo in za kar se SDS, ki je bila v zadnjem času tarča izključevalne politike, zavzema,« je Janša podprl ustanovitev Logarjevega društva. Pred tem je bil njegov odziv, da je Logarjev politični projekt dobrodošla popestritev v slovenskem političnem prostoru, ki je niti ne zavrača niti ne podpira.

Na vprašanje, ali se mnenja ne bodo ujemala s SDS, je Logar odvrnil, da je upošteval sebe. »Nismo na poti v državljansko vojno. Smo pa v težkih razmerah. Aktualna politika se premalo zaveda, na kako pomembnem razpotju smo in kako pomembno je, da v kritičnem obdobju najdemo to, kar je dobro za vse,« je Logar zavrnil ostro retoriko svojega strankarskega šefa.

Društvo se z ničemer ne izključuje, pa glede razmerja med SDS, Janšo in platformo pravi dolgoletna poslanka SDS in soustanoviteljica Platforme sodelovanja Eva Irgl. Podobno kot Janša meni, da slovenski družbeno-politični prostor takšno platformo potrebuje. »Tukaj sem zato, ker lahko z različnimi mnenji dosežemo dober rezultat za Slovenijo.«

Na poziv stranke NSi, da ustanovi svojo stranko, pa Logar odgovarja, da je platforma tisto, kar Slovenija zdaj potrebuje. »Očitno gospod Logar znotraj svoje stranke, kjer je celo predsednik sveta, s svojimi pobudami ni uspel in je bil prisiljen v ustanovitev društva, ki bo obstoječim strankam dajalo iniciative. A v stranki menimo, da se stvari v državi spreminjajo v parlamentu, zato Logarja spodbujamo k ustanovitvi stranke,« pa se je na ustanovitev platforme odzval vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Poleg tega pravi, da se njihova teza, da je treba na desnosredinskem političnem bloku nekaj spremeniti, prenoviti. Cilj je jasen – priti do zmage na volitvah in oblikovati desnosredinsko vlado.

Vidni član NSi Janez Pogorelec je prišel podpret Logarjevo platformo: »Tako kot je na desnici, ne more iti več naprej. Slovenska desnica se mora umiriti, da bo možna nagovoriti sredino, pri tem pa mislim polovico volivcev, ki so nazadnje volili Goloba, prej Marjana Šarca in Mira Cerarja. Brez teh volivcev ni večine in ni desne vlade«. Pogorelec upa, da bo Logar prevzel vodenje SDS, v tem primeru pa bi po njegovo desnica zmagala na naslednjih volitvah, NSi pa bi veliko lažje sodelovala v vladi pod SDS.  

Golob: To ni nobena neodvisna platforma

Predsednik vlade Robert Golob pa je za Logarja ocenil, da žal ne zmore kritičnega pogleda na delovanje stranke SDS, »torej je zelo jasno, katera stališča bo zagovarjal v prihodnje – izključno stališča SDS«. To ni nobena neodvisna platforma, je dodal Golob, ki si želi, da se »maske snamejo in da se čim prej ustanovi stranka, če ima politične ambicije«. Govorjenje o tem, da gre za neodvisno platformo, pa je po njegovem zavajanje ljudi.

Predsednica SD Tanja Fajon pa ocenjuje, da gre za novo platformo s starimi obrazi. Dodala je, da tudi z razočaranimi obrazi, s čimer je ciljala na člana SD Jerneja Pikala, ki je lani odmevno po slabem rezultatu SD na parlamentarnih volitvah odstopil s podpredsedniškega mesta v stranki. Kritični član SD je danes ponovil, da bi morali odgovorni v stranki za slab rezultat na volitvah že zdavnaj sprejeti odgovornosti, a da niso opravili niti analize.

Pikalo sicer dopušča možnost, da bi katera od političnih strank, konkretno SDS, instrumentalizirala delovanje društva za svoje politične cilje. »To so potem druge zgodbe, ki se bodo odvile ali pa ne. Tukaj je veliko če-jev do takrat.«

Pahorjevi sopotniki pri Logarju

»S premislekom smo danes ustanovili društvo, in ne kakšno drugo obliko sodelovanja. Rada bi videla, kako se bo društvo razvijalo, potem pa bomo videli, kako naprej,« je ob ustanovitvi povedala vodja kabineta urada bivšega predsednika republike Boruta Pahorja Alja Brglez. Z njim sta govorila o Logarjevem projektu: »Ve, da se vključujem v ta projekt, in bi rekla, da me pri tem podpira. Ali se bo včlanil v društvo, pa ne vem. Borut Pahor je namreč v slovenski politiki že toliko dosegel, da ne vem, kaj še bi mu lahko ostalo.«

Alja Brglez je vodila ustanovitev društva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Alja Brglez je vodila ustanovitev društva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Logarjevi platformi pa se je pridružil tudi nekdanji Pahorjev strankarski sopotnik v SD Jernej Pikalo. »Vsi mi smo si zelo, zelo različni – jaz imam svoje vrednote, imajo jih tudi drugi. A to še ne pomeni, da ni dobro, da sodelujemo, se pogovarjamo in se slišimo. Jaz svojih vrednot ne mislim menjati, in dokler bomo v društvu imeli spoštljiv dialog in kaj dobrega naredili za prihodnost Slovenije, bom zraven,« je razloge za priključitev strnil Pikalo.

Nekdanji predsednik republike Pahor, ki je v rednih stikih z Logarjem, bo jeseni pri založbi Beletrina izdal prvenec z delovnim naslovom Priročnik za politike in druge začetnike. Založbo vodi vplivni kulturni delavec, zdaj ustanovni član platforme Mitja Čander.

Zbrani na ustanovitvi Platforme sodelovanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zbrani na ustanovitvi Platforme sodelovanja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Preberite še:

Komentarji: