Ministrica Stojmenova Duh: Računalniki bodo razdeljeni še to pomlad

Vlada je sprejela novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo omogočila razdelitev že kupljenih prenosnih računalnikov ranljivim osebam.
Fotografija: Emilija Stojmenova Duh FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Emilija Stojmenova Duh FOTO: Črt Piksi

Vlada je sprejela novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo omogočila vzpostavitev računalniškega sklada in razdelitev že kupljenih prenosnih računalnikov ranljivim osebam. Število upravičencev je večje od števila računalnikov – teh je 13.000 –, a je manjše kot 400.000, kot je bilo določeno pred tem. »Določen je časovni potek, število upravičencev je zdaj nekje 30.000,« je navedla ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh

»Sprejeta novela prinaša manjše spremembe zakona, ki pa stremijo k bolj učinkovitemu delovanju mehanizma do zagotavljanja dostopa do računalniške opreme. Predlog zakona določa upravičence neposredno z zakonom, saj je bistveno, da imajo vsi otroci v osnovnošolskem izobraževanju ustrezno opremo. Upravičenci so tisti, ki imajo enega otroka, ki je v osnovni šoli, in prejemajo dodatek ter so v prvem dohodkovnem razredu (to so tisti, katerih dohodek na družinskega člana ne presega 221,46 evra), če bodo računalniki ostali, bodo do njih upravičeni tudi tisti iz drugega dohodkovnega razreda (kjer dohodek ne presega 369,11 evra na člana). Ne glede na to, da se stanje pri nas izboljšuje, ko govorimo o pragu revščine med otroki, je v Sloveniji še vedno 9,3 odstotka revnih otrok, pomembno je, da zagotovimo, da bodo predvsem otroci iz revnejših družin imeli dostop do računalniške opreme. Digitalna vključenost je družbeno vprašanje in je ključna za razvoj posameznikov in družbe kot celote,« je še dejala ministrica. 

Zagotovila je, da bodo računalniki razdeljeni še to pomlad.

Operacijski sistem je odprtokodni, samo nameščanje je bilo predvideno že v zakonu in stane nekje 25 evrov na prenosnik, je pojasnila ministrica.

Sproti bodo zagotavljali tudi novo računalniško opremo, kdo bo zunanji izvajalec, še ne vedo, finančna sredstva bo zagotovilo ministrstvo. Zakon bo danes poslan v državni zbor in bo sprejet po skrajšanem postopku.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. FOTO: Leon Vidic/Delo
Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še: