Naprej s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Za novelo zakona je glasovalo 53 poslancev, 28 poslancev pa proti.
Fotografija: Koalicija je enotno podprla novela, četudi si predvsem v Levici, pa tudi SD želijo tudi uvedbo progresije. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Koalicija je enotno podprla novela, četudi si predvsem v Levici, pa tudi SD želijo tudi uvedbo progresije. Foto Jože Suhadolnik

Poslanci koalicije so po začetni splošni razpravi predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ocenili kot primernega za nadaljnjo obravnavo, čeprav je napovedanih že več amandmajev. A preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar koalicija vidi kot enega od nujnih korakov pri reformiranju zdravstva, se nadaljuje. V SDS in NSi pa so medtem zatrjevali, da s tem ne postavljajo pravih vprašanj.

»Namesto reševanja velikih težav in izzivov slovenskega zdravstva ste uporabili že napisani zakon Levice in ga vložili, da bi prikrili dejstvo, da nimate pripravljenih reformnih zakonov,« je dejala poslanka NSi Iva Dimic ter navedla, da so vse predstavljene časovnice potrdili.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je to zanikal in napovedal, da bo predlog zakona o digitalizaciji zdravstva kmalu potrjen na vladi, sledil naj bi tudi zakon o zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), o katerem do zdaj ni bilo mogoče veliko slišati. »Zakon o ZZZS dopolnjujemo skladno s prejetimi mnenji iz javne razprave,« so nam povedali na njegovem ministrstvu.

Minister je sicer večkrat poudaril, da vsebino poslanskega zakona podpira, saj bi se po njegovih besedah premija zvišala na 45 evrov ali celo 55 evrov, kar bi vodilo v odpovedi in v primeru zmanjšanja števila zavarovancev s sedanjih 95 odstotkov prebivalcev pod 80 odstotkov v sesutje sistema. Zato je ta predlog, ki uvaja obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov, ki bi ga plačevali ZZZS, po njegovem mnenju nujen.

Na opozorila, da predlog ni vzdržen, pa je dejal, da sta s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem glede tega enotna. Podrobnejših izračunov javnosti do zdaj sicer še nista predstavila. ZZZS pa je izračunala, da bi zaradi povečanja števila zavarovancev za okoli 150.000, ker bo prispevek obvezen, na leto vseeno zmanjkalo okoli 48 milijonov evrov.

Po sprejetju te »toksične vsebine z mize« naj bi sledil posvet o večji spremembi načina financiranja zdravstvenega sistema, od katerega v Levici in SD – kot so to poudarjali tudi med razpravo – pričakujejo, da bo solidarnejši.

Kdaj naj bi omenjena novela začel veljati, še ni povsem jasno, saj tudi Tamara Kozlovič, prva podpisana poslanka Gibanja Svoboda, ni izključila možnosti, da bi upoštevali predlog ZZZS, da bi začela veljati pozneje, kot je predvideno – torej 1. septembra –, saj bo treba uskladiti njihove akte in informacijski sistem.

V nadaljnji obravnavi novele, ki zdaj roma pred parlamentarni odbor za zdravstvo, pa naj bi po zagotovili koalicije zagotovo sprejeli amandmaje, da bo povsem nedvoumno, da tudi po prenosu pravice iz zavarovanja ostajajo enake.

Preberite še:

Komentarji: