Odpri vrata »bajtabukve« in vzemi knjigo

Prepoznavne hišice knjižno gradivo ponujajo na 14 lokacijah; tudi v planinski koči – za zanimivo čtivo skrbijo knjižničarji.
Fotografija: Po čtivu v bajtabukvah posegajo tudi turisti. Foto Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Odpri galerijo
Po čtivu v bajtabukvah posegajo tudi turisti. Foto Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

Idrija – Po Sloveniji je zaživelo že kar nekaj projektov, s katerimi poskušajo knjižnice ljudi navdušiti za knjige in branje. Najbolj znane so knjigobežnice, modre hišice z rumenimi vrati, Tolmince k izposoji knjig vabijo knjižni seniki ter njihov bibliobus. Koncepti so bolj ali manj povzeti po svetovnih Little Libraries, a večina jih ima lasten pečat. To velja tudi za idrijske bajtabukve, knjižne hiške, ki so skoraj kot gobe po dežju začele rasti lani.



»Z idrijsko različico mimobežnic želimo ponesti knjige na prosto, med ljudi, zunaj središča mesta, na podeželje. Tja, kjer ljudje težje pridejo do knjig. Z njimi širimo bralno kulturo in spodbujamo izmenjavo knjig. So pa ob tem seveda primer dobre prakse promoviranja knjižnice in knjižničnih storitev,« pravi Milanka Trušnovec, direktorica Mestne knjižnice in čitalnice Idrija.
 

Kot stare rudarske hiše


Prepoznavne hišice, ki stojijo na 14 lokacijah, med drugim tudi na Vojskem, dobrih tisoč metrov nad morjem, pri planinski koči na Hlevišah, ob otroških igriščih, cerkvi sv. Antona v Idriji, na znanem kopališču v Idrijski Beli ... imajo obliko značilne idrijske rudarske hiše – visoko pročelje, majhna okna, strme stopnice ob strani ter gank. Zasnoval jih je idrijski slikar Nande Rupnik, izdelal mizar Nejc Lužnik, projekt pa je v celoti financirala občina Idrija.



Da so hiške vedno polne knjig, skrbijo v prvi vrsti knjižničarji sami, čeprav lahko v katerikoli bajtabukvi prav vsak pusti knjigo, priročnik ali revijo. Kdo si izposoja knjige in katere največkrat zamenjajo oči ter roke radovednih bralcev, knjižničarji ne preverjajo.

»Nad gradivom nimamo nadzora, zato v hišicah tudi puščamo odpisane knjige, a smo kljub temu pozorni, da so dela aktualna, naslovi, ki jih ljudje radi vzamejo v roko. Vsaka knjiga je označena z logotipom bajtabukev, vsebuje tudi posebno kazalko,« je dejala Milanka Trušnovec.
 

Širitev na cerkljanski konec


Do bajtabukev čuti posebno vez, kot pravi, pa so jih izjemno lepo sprejeli tudi občani. »Z bajtabukvami smo ljudem približali knjige, drži, smo pa ob tem tudi vzpostavili stike s posameznimi krajevnimi skupnostmi, organizacijami, posamezniki in povsod so se angažirali ter nam priskočili na pomoč. In pohvalno je še posebno to, da hiške še nikoli niso bile tarča vandalov, kar kaže, da so ljudje dojeli pravo vrednost bajtabukev,« pove Milanka Trušnovec.

Knjige so na voljo tudi ob kopališču v Idrijski Beli. FOTO: Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Knjige so na voljo tudi ob kopališču v Idrijski Beli. FOTO: Mestna knjižnica in čitalnica Idrija


Čez zimo hišice pospravijo na toplo in jih na standardne lokacije znova postavijo maja, kjer ostanejo do oktobra, odvisno od vremena. Za zdaj je hišic 14, Trušnovčeva pa pravi, da razmišljajo o tem, da bi projekt razširili na cerkljanski konec.

Komentarji: