Pediatri pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših

Ministrstvo za izobraževanje bo omogočilo pregled števila okuženih v vrtcih in šolah prek aplikacije za vnos podatkov.
Fotografija: Za problematično se je izkazalo razločevanje med simptomi covida-19 in drugih obolenj. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Za problematično se je izkazalo razločevanje med simptomi covida-19 in drugih obolenj. FOTO: Jure Eržen/Delo

Drugi teden šolskega leta se je začel z več skupinami in razredi v karantenah, doma so tudi nekateri otroci iz vrtcev in vzgojitelji. Ker se je v prvih dneh pouka kot problematično izkazalo razločevanje med simptomi covida-19 in znaki drugih sezonskih okužb, pediatri pozivajo k prevetritvi smernic za testiranje najmlajših otrok.  

Aktualno dogajanje glede širjenja novega koronavirusa doma in posvetu spremljamo: TUKAJ

O smernicah glede testiranja najmlajših bodo v četrtek razpravljali stroka in ministrstvo za zdravje, je za STA povedal pediater Denis Baš. Baš pravi, da je tudi v njegovi pediatrični ambulanti po prvem tednu pouka precejšen naval in je bolnih veliko otrok. Težave imajo sploh priklicati testirno mesto za covid-19, ker so tudi tam obremenjeni. Pediatri se zato bojijo, da sistem ne bo zmogel opraviti testiranj za tako veliko število otrok.

Informacije o odrejenih karantenah v vzgoji in izobraževanju za zdaj prihajajo v javnost neorganizirano, natančnega podatka pa (še) ni. Na ministrstvu za izobraževanje so napovedali, da bodo natančen pregled števila okuženih v vrtcih in šolah omogočili z vzpostavitvijo aplikacije za vnos podatkov.

Komentarji: