Spet so zagnali šesti blok Termoelektrarne Šoštanj

Zaradi težav so ga ustavili 17. avgusta.
Fotografija: Termoelektrarna Šoštanj, Teš 6, FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Termoelektrarna Šoštanj, Teš 6, FOTO: Jure Eržen/Delo

Kot poroča STA, so danes malo po sedmi uri zjutraj po mesecu dni mirovanja znova zagnali šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. 
Zaradi težav pri praznjenju pepela so ga morali ustaviti 17. avgusta. Takrat so v Tešu napovedovali, da naj bi blok miroval dva tedna, v tem času pa naj bi opravili še nekatere preglede in čiščenja. Za preskrbo z elektriko in toploto je medtem skrbel peti blok termoelektrarne.
 

Namesto 14 dni en mesec prekinitve


Projekcija Greenpeacea na Termoelektrarni Šoštanj. FOTO: Tomislav Obrovac/Greenpeace Slovenia
Projekcija Greenpeacea na Termoelektrarni Šoštanj. FOTO: Tomislav Obrovac/Greenpeace Slovenia


Vendar pa jim del v predvidenem 14-dnevnem obdobju ni uspelo dokončati, zato je šesti blok ostal ugasnjen vse do danes zjutraj.
Tokratna zaustavitev šestega bloka, ki je začel poskusno obratovati junija 2015, je bila druga letos. Od 23. aprila do 6. maja so namreč opravili načrtovana vzdrževalna dela.
 

Lani Teš 6 miroval dva meseca


Lani šesti blok ni obratoval približno dva meseca zaradi garancijskih del, rednega remonta in ob koncu leta tudi zaradi požara. V preostalih desetih mesecih pa je blok proizvedel 3753 gigavatnih ur električne energije, kar je predstavljalo 33,5-odstotni delež celotne slovenske proizvodnje elektrike.

Komentarji: