Tonin si k Šarcu ne upa na lastno pest

Povolilno preigravanje: NSi ali Levica jeziček na tehtnici za Šarčevo koalicijo. SMC in SD v spopadu za mesto predsednika DZ.
Fotografija: Včeraj so se v SD in Sabu pogovarjali, da bi se obe stranki skupaj dobili s Šarcem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Včeraj so se v SD in Sabu pogovarjali, da bi se obe stranki skupaj dobili s Šarcem. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljana – Tik pred zdajci ni bilo jasno, ali bosta Matej Tonin (NSi) in Marjan Šarec (LMŠ) sploh sedla za skupno mizo. Nato je Šarec vendarle prišel na pogovor na sedež NSi, po katerem morebitni skupni koaliciji nista zaprla vrat. Neuradno pa je slišati ocene, da bo Tonin za vstop v Šarčevo vlado postavil nerealne pogoje.

Potem ko se je drugouvrščeni na državnozborskih volitvah Marjan Šarec prejšnji teden sestal s predsedniki štirih strank, se je neformalno pogovarjal tudi z vodjo NSi Matejem Toninom. Sprva je kazalo, da bo sestanek padel v vodo, saj se je tik pred njim zapletlo pri uri, nato pa se je vrh obeh strank vendarle sestal. Po uro dolgem pogovoru je Šarec prostore stranke NSi zapustil previdno: »Za kakršnakoli zagotovila je prezgodaj. Pogovori potekajo, vrata niso zaprta.«

Marjan Šarec na sedežu stranke NSi, kjer sta se sestala s strankarskim prvakom Matejem Toninom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Marjan Šarec na sedežu stranke NSi, kjer sta se sestala s strankarskim prvakom Matejem Toninom. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Tonin v zagati


Predsednik NSi se je odzval nekaj ur kasneje, ko svet stranke pričakovano ni sprejel njegovega odstopa: 51 članov je odstop zavrnilo, devet pa bi ga podprlo. »Še vedno se naprej pogovarjamo tako s SDS kot z Marjanom Šarcem. Osnova za vstop v katerokoli koalicijo so skupna programska izhodišča,« je izjavil Matej Tonin.

Marjan Šarec za sestavo koalicije potrebuje najmanj 46 glasov, kar ob podpori poslancev SMC, SD, Desusa in Stranke Alenke Bratušek pomeni, da potrebuje glasove NSi, Levice ali celo SNS. Vendar so včeraj prevladovale ocene, da NSi v koaliciji leve sredine, ki jo snuje Marjan Šarec, ne bo. Mateju Toninu se lahko »zgodi stranka«, ki se nagiba k relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši.

Stranka naj bi mu dala jasno vedeti, da se lahko od njenega vrha poslovi, če bo privolila v Šarčevo koalicijo. Zaradi tega bo Tonin postavil visoko, zelo verjetno tudi nesprejemljivo ceno vstopa v Šarčevo koalicijo, menijo naši viri z vrha več strank. Da je Tonin v zagati zaradi svojih trditev o odprtosti za sodelovanje tako na levi kot desni, kaže tudi njegova napoved, da bo morebitno odločitev o vstopu v koalicijo Marjana Šarca preveril med vsemi deset tisoč člani stranke. To bi storil na internem referendumu stranke, kar je stranka SPD v Nemčiji pred vstopom v veliko koalicijo s CDU naredila dvakrat, dodajajo v NSi.



To pomeni, da je za levosredinsko vlado nujen vstop Levice. To vedo tudi v SD, kjer poudarjajo, da ponedeljkovo vabilo Levici predsednika Dejana Židana ni bilo naključje. Zavedali naj bi se ocene, da prvak Tonin nima resnega namena vstopiti v levo koalicijo. V LMŠ bodo po navedbah naših sogovornikov poskušali poiskati skupne cilje iz marsikje radikalnega programa Levice, za katere ji bodo dali trdne zaveze, da jih Šarčeva koalicija čim prej uresniči. Zahteva Levice za referendum za izstop iz Nata po ocenah sogovornikov ni odločilna za dogovor o levosredinski vladi. Če Levica v Šarčevo vlado ne bo vstopila, so predčasne volitve bližje, kot se zdi, menijo naši viri.

Infografika: Delo
Infografika: Delo

 

Stolčki se še ne delijo


Namigovanja na to, da se ministrski resorji med strankami leve sredine že delijo, naši sogovorniki zanikajo. »S Šarcem še ne preigravamo ministrstev, saj čakamo, ali se bo dogovoril z NSi. Zdaj ima prvak LMŠ samo 43 glasov morebitne podpore,« odgovarja eden od predsednikov strank, ki je v minulih dneh že opravil pogovor z drugouvrščenim na volitvah.

Pred levosredinskimi strankami je zdaj, kot je znano, najprej dogovor o tem, kdo bo prevzel vodenje državnega zbora, o čemer naj bi se konkretno odločili konec tedna ali v začetku prihodnjega. Če dogovora ne bo, je mogoče, da ustanovno sejo državnega zbora, ki bo predvidoma prihodnji petek, prekinejo in počakajo, da predsednik republike Borut Pahor mandat za sestavo vlade podeli Janezu Janši. Ta bi nato odtekel prvi krog poskusa za sestavo vlade oziroma mandatarstvo zavrnil, če bi presodil, da njegova koalicija ni mogoča.
 

Čez devet dni prvič v poslanske klopi


Po naših informacijah si mesto predsednika državnega zbora želi predsednik SMC Miro Cerar, a ker opravlja funkcijo predsednika vlade, na mesto predsednika državnega zbora ne more biti imenovan. Možno je tudi, da SMC za prvega človeka parlamenta začasno predlaga drugega kandidata. Ta funkcija naj bi zanimala tudi SD, kjer menijo, da bi jim morala glede na rezultat volitev tudi pripadati. Mogoče pa je, da bo dogovor drugačen.

V prihodnjih dneh bodo prvaki strank leve sredine po dvostranskih pogovorih z Marjanom Šarcem prvič sedli za skupno mizo in se poskušali dogovoriti o razdelitvi posameznih resorjev. Doslej je bilo med LMŠ in SMC neuradno slišati željo dosedanjega gospodarskega ministra iz vrst SMC Zdravka Počivalška, da bi to funkcijo opravljal še naprej, čeprav je Marjan Šarec za ta resor pred volitvami predvidel Vojmirja Urlepa, nekdanjega predsednika uprave Leka.

Potem ko se je Alenka Bratušek (Sab) srečala z Mirom Cerarjem in Marjanom Šarcem, so se njeni predstavniki včeraj sešli še s SD. Konkretnih dogovorov, razen želje po nadaljnjem sodelovanju in skupnem pogovoru z Marjanom Šarcem, po zagotovilih iz SD ni bilo. Na skupnem srečanju prvakov strank leve sredine pred ustanovno sejo državnega zbora naj bi najprej ugotovili, ali je Šarcu uspelo zbrati 43 glasov podpore, in predlagali, kaj narediti, da jih dobi še nekaj.

Komentarji: