Slovenijo zajeli močni sunki vetra in debela toča

Na severu so možni tudi plazovi. V sredo, ko bo dež zajel vso Slovenijo, naj bi se tudi občutneje ohladilo.
Fotografija: Ob koncu tega nemirnega dogajanja se bo v sredo po napovedih razjasnilo in ohladilo, nato pa trenutno kaže na bolj umirjeno poletno vreme s temperaturami do 30 stopinj Celzija. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ob koncu tega nemirnega dogajanja se bo v sredo po napovedih razjasnilo in ohladilo, nato pa trenutno kaže na bolj umirjeno poletno vreme s temperaturami do 30 stopinj Celzija. FOTO: Blaž Samec/Delo

Nevihtni sistem se je hitro pomikal proti vzhodu, zato je Agencija RS za okolje (Arso) dvignila stopnjo vremenske ogroženosti na najvišjo, rdečo raven tudi za jugovzhodni del Slovenije. Slovenijo so zajeli močni sunki vetra, nalivi in toča, sporočajo z agencije. Pred tem je bilo rdeče opozorilo izdano že za jugozahodno in osrednjo Slovenijo.

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje se iznad Furlanije-Julijske krajine se je proti Sloveniji pomikala zelo močna nevihta, ki je v kratkem času dosegla območje Goriških Brd, Nove Gorice in se potem pomikala proti vzhodu oziroma jugovzhodu.

Zelo močna nevihta je ptovala iznad Primorske proti Notranjski in osrednji Sloveniji in ni slabela.

V sredo se bo vreme umirilo

Čeprav je bila nedelja vremensko mirnejša, z ekstremnimi pojavi po ocenah vremenoslovcev še nismo opravili. Od danes zvečer do srede bodo možne močnejše nevihte. Sprva naj bi bili glavna nevarnost močni sunki vetra in toča, od torka popoldne pa tudi dolgotrajni nalivi. V sredo naj bi se nato občutneje ohladilo, vreme pa umirilo.

image_alt
Glejte gor

Za sever Slovenije za popoldne oranžno vremensko opozorilo

Vremenoslovec na Arsu Blaž Šter je v nedeljo zvečer na twitterju opozoril na zadnje vremenske modele, ki kažejo, da bodo od ponedeljka zvečer do srede možne močnejše nevihte. Sprva bodo glavna nevarnost močni sunki vetra in toča, od torka popoldne pa tudi dolgotrajni nalivi.

image_alt
V primežu vročine in vremenskih ekstremov

Poleg nestabilnosti v ozračju naj bi bilo tokrat striženje vetra, ki spodbuja razvoj ekstremnih pojavov, še bolj izrazito kot v prejšnjem tednu, ko je niz nevihtnih linij povzročil razdejanje v številnih delih države. Na spletni strani Ciklon.si ob pričakovanih prehodih nevihtnih linij opozarjajo pred nevarnostjo orkanskih vetrov.

»Na severu Slovenije sprva pričakujemo neurja z močnim vetrom, krajevno lahko tudi točo in nalive. Še večja težava pa bodo nalivi v torek čez dan, saj se lahko nad določenimi območji tudi obnavljajo, posledično pa lahko pride do večjega porasta hudourniških vodotokov. V južni polovici Slovenije pa lahko v torek popoldne lokalno verjetno pričakujejo debelejšo točo, tako da bomo tudi na agenciji spremljali, kaj se dogaja z vremenom in po potrebi tudi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, kot smo ga že nekajkrat letos,« je poudaril meteorolog Brane Gregorčič.

Nevihte se bodo nadaljevale tudi jutri, kar velja predvsem za območje Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja, je dodal Gregorčič. Ljudem svetuje, da so v prihodnjih 36 urah pozorni na vremensko dogajanje in sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno.

Možni tudi plazovi

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo ponoči ter v torek in sredo zaradi napovedanih povečanih padavin in velike namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severnem delu Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

»Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112,« svetujejo na geološkem zavodu.

Slabo bo tudi na Hrvaškem

Ravno omenjeno močno striženje vetra grozi tudi severni Italiji, kjer so prejšnji teden nastajale intenzivne in uničujoče nevihtne celice ter se nato premikale proti Sloveniji in Hrvaški. Podobno naj bi se dogajalo tudi tokrat.

Ob koncu tega nemirnega dogajanja se bo v sredo po napovedih razjasnilo in ohladilo, nato pa trenutno kaže na bolj umirjeno poletno vreme s temperaturami do 30 stopinj Celzija.

Agencija RS za okolje (Arso) v najnovejšem hidrološkem poročilu opozarja, da lahko že danes popoldan, zvečer in ponoči ob nevihtah hitro narastejo in se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Pri tem lahko pride tudi do poplavljanja padavinskih in zalednih voda. Ta pojav je možen v večjem delu države, predvsem pa v zahodni, severni in severovzhodni Sloveniji, so izpostavili.

Ob tem ne izključujejo možnosti hudourniških poplav v prihodnjih dneh. Kot navajajo, bo v torek in v noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda.

Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo po navedbah Arsa ponovno najmočneje naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države. V torek zvečer in v sredo čez dan pa bodo naraščale tudi večje reke po državi. Vodnatost rek v severni, severovzhodni in deloma osrednji Sloveniji bo velika, na jugozahodu in jugu države pa večinoma srednja.

Reke po Sloveniji upadajo, najhitreje na severovzhodu Slovenije, kjer so v preteklih dneh najbolj narasle. Dravinja, Pesnica in Ščavnica ter posamezne manjše reke v porečju Savinje še ohranjajo velike pretoke. Vodnatost drugih rek v severni in vzhodni Sloveniji je večinoma srednja, medtem ko so reke na Primorskem, Notranjskem in Kočevskem malo vodnate, so navedli.

Vlada bo na prvi redni seji po počitnicah potrjevala predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, s katerim želijo med drugim skrajšati čas izplačila pomoči zaradi posledic neurij, je danes napovedal premier Robert Golob.

image_alt
Golob: Upam, da bomo imeli že konec avgusta delne ocene škode

Neurja s točo, nalivi in vetrolomom, ki so Slovenijo prejšnji teden in že teden pred tem prizadela večkrat, so hude posledice pustila v številnih krajih. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Neurja s točo, nalivi in vetrolomom, ki so Slovenijo prejšnji teden in že teden pred tem prizadela večkrat, so hude posledice pustila v številnih krajih. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Komentarji: