Anarhistične barve za spornega veleposlanika

Vodja diplomatov Združenih držav v Atenah Geoffrey Pyatt je pred leti zaslovel s pogovorom, v katerem se je pojavila fraza »je..š EU«.
Fotografija: Ameriški veleposlanik v Atenah Geoffrey Pyatt se je »proslavil« v prejšnji službi v Ukrajini. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ameriški veleposlanik v Atenah Geoffrey Pyatt se je »proslavil« v prejšnji službi v Ukrajini. FOTO: Reuters

Pripadniki grške anarhistične skupine Rubikon so v sredo na rezidenco ameriškega veleposlanika v Atenah Geoffreyja Pyatta vrgli barvi, značilni za tovrstne skupine, rdečo in črno. Šlo je za podporo levičarskemu teroristu Dimitrisu Kaufodinasu, ki ima pred seboj še več dosmrtnih zapornih kazni; bil je glavni morilec organizacije 17. november in je v letih od 1975 sodeloval pri ali izvedel 23 umorov. Od 2. maja gladovno stavka, ker mu oblasti ne dovolijo več izhodov iz zapora, njegovi podporniki pa so prepričani, da so za to najbolj odgovorni prav Američani oziroma Pyatt.

Karierni diplomat se je rodil leta 1963 v Kaliforniji. Po študiju politologije in mednarodnih odnosov se je zaposlil na zunanjem ministrstvu. Verjetno ga med tisoči ameriških diplomatov ne bi nihče poznal, če se ne bi na začetku februarja 2014, ko je bil veleposlanik v Ukrajini, na YouTubu pojavil posnetek njegovega pogovora s takratno namestnico zunanjega ministra Johna Kerryja za evropske in evrazijske zadeve Victorio Nuland.

Pyatt in Nulandova sta se pogovarjala, kdo bi moral priti na oblast v Ukrajini po odstranitvi takratnega predsednika Viktorja Janukoviča. Proti njemu so takrat potekali tako množični protesti, da je bilo jasno, da ne bo ostal na oblasti. Ameriška diplomata sta se strinjala, da bi bil najprimernejši Arsenij Jacenjuk, ki je konec februarja, nekaj dni po Janukovičevem pobegu v Rusijo, dejansko postal premier. V posnetem pogovoru je Nulandova tudi povsem nediplomatsko ocenila vlogo Evropske unije v krizi z zdaj slovito frazo »Je..š EU«, Pyatt pa ji je odvrnil »Oh, točno tako...«.

Zanimivo škandal ni uničil kariere nobenega od njiju, čeprav so od voditeljev EU, na čelu z nemško kanclerko Angelo Merkel, prihajali besni odzivi, da je bil pogovor »popolnoma nesprejemljiv«. Nulandova je šla z zunanjega ministrstva komaj ob začetku mandata Donalda Trumpa, Pyatt pa je tudi po menjavi v Beli hiši ostal na položaju veleposlanika v Atenah, kamor ga je poltretje leto po ukrajinskem škandalu imenoval Barack Obama. Ja, je..š EU!

Komentarji: