Bo Indonezija zgradila novo prestolnico?

Desetmilijonska Džakarta na Javi je eno najhitreje pogrezajočih se mest. Nova prestolnica naj bi stala 29,4 milijarde evrov.
Fotografija: Po ocenah strokovnjakov bo že leta 2050 velik del Džakarte pod vodo. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Po ocenah strokovnjakov bo že leta 2050 velik del Džakarte pod vodo. FOTO: Wikipedia

Mednarodni tisk poroča o nameri Indonezije po menjavi prestolnice, prenaseljene Džakarte na Javi, ki se ob tem še pogreza oziroma potaplja. Kot je napovedal tamkajšnji predsednik Joko Widodo, nova prestolnica ne bo več Džakarta, pač pa zaenkrat neimenovano mesto, ki naj bi ga zgradili ob vzhodnem roku Bornea.

Izgradnja novega mesta na 180.000 hektarjih površine naj bi trajala desetletje in stala 466 trilijonov rupij (29,4 milijarde evrov).

Džakarto, ki so jo pred polovico tisočletja ustanovili Nizozemci in v kateri danes živi okoli 10 milijonov ljudi, sicer ogroža ugrezanje, eno najhitrejših na svetu. Zrasla je ob Javanskem morju, skoznjo teče 13 rek, v njej so pogoste poplave, po ocenah strokovnjakov pa bo že leta 2050 95 odstotkov njenega severnega dela pod vodo.

V igri za novo prestolnico je bilo več območij. FOTO: Fachmi Rachman/AFP
V igri za novo prestolnico je bilo več območij. FOTO: Fachmi Rachman/AFP


Ta del prestolnice se je v zadnjem desetletju pogreznil za 2,5 metra, povprečna hitrost vgrezanja pa je 15 centimetrov na leto. Že okoli polovica površine mesta se nahaja nižje od višine morja. Ob tem je prometno neurejena, onesnažena, ob poplavah jo ogrožajo še potresi.

Nova prestolnica na Borneu naj bi zrasla v bližini mest Balikpapan in Samarinda, tako da je na območju za infrastrukturo poskrbljeno, zemljišče pa je v lasti vlade.

Komentarji: