Japonski premier odstopa zaradi zdravstvenih težav

Zaradi kronične bolezni je bil v zadnjem času kar dvakrat v bolnišnici.
Fotografija: Šinzo Ade je državljanom sporočil, da ne bo več premier. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Šinzo Ade je državljanom sporočil, da ne bo več premier. FOTO: Pool Reuters

Japonski premier Šinzo Abe je napovedal odstop zaradi zdravstvenih težav, poroča CNN. »Čeprav je še eno leto do konca mandata in se je treba spoprijeti s številnimi izzivi, sem se odločil, da odstopim s položaja predsednika vlade,« je dejal na novinarski konferenci v Tokiu.

V zadnjem času je bil 65-letni Abe dvakrat v bolnišnici, in sicer zaradi kronične bolezni ulcerozni kolitis, zaradi katere je moral leta 2007 prekiniti prejšnji mandat na položaju premiera. Prvi obisk je ravno sovpadel z dnem, ko je postal Abe japonski politični voditelj z najdaljšim neprekinjenim mandatom. Na položaju je več kot 2800 dni, s čimer je podrl rekord svojega starega strica Eisakuja Sata, ki je vodil japonsko vlado od novembra 1964 do julija 1972. Abe je bil že pred tem japonski premier z najdaljšim stažem. Ko je leta 2012 nastopil drugi premierski mandat, je zatrdil, da ima bolezen pod nadzorom.

Državljani Japonske so težko pričakovali Abejev govor. FOTO: Kazuhiro Nogi/Afp
Državljani Japonske so težko pričakovali Abejev govor. FOTO: Kazuhiro Nogi/Afp


»Skoraj osem let sem imel pod nadzorom svojo kronično bolezen, julija letos sem imel pregled in izkazalo se je, da so se težave vrnile,« je povedal. Toda v politiki so najpomembnejši rezultati, zanje si je prizadeval ves čas na položaju premiera, zdaj pa je čas, da se posveti zdravljenju.

Med rezultati je omenil predvsem dosežke v gospodarstvu, saj je končal dolgoletno obdobje stagnacije, deflacije ter opazno dvignil zaposlenost. Njegova ekonomska politika je dobila poimenovanje abenomika. Na začetku so njeni učinki sicer začeli slabeti.

Kot enega svojih največjih uspehov je izpostavil obisk Baracka Obame v Hirošimi, kar je bil prvi obisk kakšnega aktualnega predsednika ZDA na mestu, kamor so Američani ob koncu druge svetovne vojne odvrgli jedrsko bombo. Kot enega največjih razočaranj oziroma neuspehov je po drugi strani navedel to, da mu ni uspelo doseči vrnitve Japoncev, ki jih je pred desetletji ugrabila Severna Koreja.

Za enega večjih dosežkov so mu šteli tudi olimpijske igre 2020, vendar je pot do uspeha prekrižal novi koronavirus, zaradi katerega so igre prestavili na prihodnje leto.

V zadnjih mesecih mu je sicer priljubljenost padala, med drugim zaradi po mnenju mnogih slabega in nekonsistentnega soočanja z epidemijo covida-19.

Začasno naj bi ga zamenjal njegov namestnik in finančni minister Taro Aso, čeprav Abe o imenih ni hotel govoriti. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP
Začasno naj bi ga zamenjal njegov namestnik in finančni minister Taro Aso, čeprav Abe o imenih ni hotel govoriti. FOTO: Kazuhiro Nogi/AFP


Premier se je državljanom opravičil, ker je odstopil sredi krize zaradi novega koronavirusa, in obljubil, da bo opravljal svoje naloge, dokler ne najdejo naslednika, ni pa hotel navajati nobenih imen.

Zadnje dni je bilo že  veliko ugibanj, ali bo Abe sposoben dokončati mandat, ki bi se iztekel septembra 2021. Mediji poročajo, da naj bi ga začasno zamenjal njegov namestnik in finančni minister Taro Aso, v vodilni liberalni demokratski stranki pa že napovedujejo hud boj za nasledstvo. Napoved odstopa, ki jo je objavila japonska javna televizijska hiša NHK, je vplivala tudi na borzna gibanja. Indeks Nikkei je padel za 1,4 odstotka, je pa v primerjavi z dolarjem malenkost pridobil na vrednosti jen.

Na tokratni novinarski konferenci je Abe prvič po dolgem času spregovoril o svoji bolezni, čeprav so mediji že sredi meseca, pred prvim obiskom bolnišnice, poročali, da je bruhal kri, tudi njegovi sodelavci so javno izražali skrb in menili, da premier potrebuje počitek.

Preberite še:

Komentarji: