Skopje pospravilo pod streho novo ime države

Republika Severna Makedonija: Vlada Zorana Zaeva popustila pritisku opozicijske albanske stranke Besa.
Fotografija: Makedonski premier Zoran Zaev v objemu enega od poslancev sobranja proslavlja zgodovinsko potrditev ustavnih sprememb. Foto AFP
Odpri galerijo
Makedonski premier Zoran Zaev v objemu enega od poslancev sobranja proslavlja zgodovinsko potrditev ustavnih sprememb. Foto AFP

Po dveh dneh odlaganja razprave in glasovanja je pozno popoldne premier Zoran Zaev sporočil, da so zagotovili dvotretjinsko večino za sprejetje ustavnih sprememb. Makedonski parlament je z večino 81 glasov potrdil spremembo imena države.

Premier Zaev se je znašel v zagati zaradi zahteve opozicijske albanske stranke Besa, ki ima samo dva poslanca, naj izbrišejo makedonsko državljanstvo iz osebnih dokumentov Albancev in ostane samo državljanstvo Severne Makedonije. Vladajoči koaliciji je manjkal en glas, da bi lahko parlament sprejel ustavne spremembe, povezane s spremembo imena Makedonije.
 

»Lomljenje« makedonske hrbtenice


Zaev sprva ni hotel sprejeti njihove zahteve, ker bi lahko izgubil podporo osmih poslancev nove neodvisne poslanske skupine, ki so jo oblikovali nekdanji poslanci opozicijske VMRO-DPMNE. Zaradi nove blokade je Zaev napovedal, da bo, če ne bo dosežen dogovor z Beso, sklical centralni komite Socialdemokratske stranke Makedonije (SDSM), ki bo ugotavljal strankarsko odgovornost za neuspeh. Njegova SDSM je na koncu popustila in na pogajanjih s prvakom Bese Bilalom Kasamijem sprejela kompromisno rešitev.

Posebno formulacijo za državljane albanske narodnosti bodo natančno definirali z zakonom. V osebne izkaznice bodo vpisali tudi etnično pripadnost državljanov. SDSM je sprejela tudi amandma Bese, ki potrjuje, da bo Republika Severna Makedonija enakopravno obravnavala diasporo vseh državljanov Makedonije.

SDSM je poskusila zagotoviti 80 glasov tudi z lobiranjem med poslanci največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE, ki je bojkotirala zasedanje parlamenta. Prvi mož stranke Hristijan Mickoski je sporočil Zaevu, da se imena države ne spreminja s pritiskom na gumb in kosom papirja. Poudaril je, da makedonski narod trpi, ker je cilj igranja z imenom države in identiteto zlomiti njegovo hrbtenico. Sklenil je s svarilom, da se bodo vsi, ki so se obrnili proti narodu, soočili z njim.

Iz Budimpešte je prek facebooka nekdanji premier na begu Nikola Gruevski pozval poslance, naj ne podprejo marionetne vlade, ki deluje proti nacionalnim interesom. Sporazumu Makedonije z Grčijo in ustavnim spremembam od začetka nasprotuje tudi predsednik države Gjorge Ivanov.
 

Makedonija spada v Evropsko unijo


Prvi ustavni amandma spreminja besedno zvezo Republika Makedonija v Republika Severna Makedonija. Z drugim amandmajem bodo v preambulo ustave dodali ohridski sporazum iz leta 2001 kot konstitutivni element države. S tretjim amandmajem bodo dodali odstavek, da Makedonija spoštuje suverenost, ozemeljsko celovitost in politično neodvisnost sosednjih držav, vključno z Grčijo. Četrti potrjuje makedonsko identiteto in varuje pravice in interese Makedoncev v tujini.

V sklepni fazi procesa spreminjanja imena države za potrditev ustavnih amandmajev in ustavnega zakona potrebujejo dvotretjinsko večino. Skopje bo vključilo amandmaje v ustavo, če se bodo Atene držale dogovora. To pomeni, da mora grški parlament ratificirati sporazum s Skopjem in protokol za pristop Makedonije v zvezo Nato.

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je v Bukarešti spodbudil oblasti v Skopju in Atenah ter premiera Zaeva in Ciprasa, naj storijo, kar zahteva zgodovina. Dogovor o imenu, ki ovira pot Makedonije v EU in zvezo Nato, rešuje dvajsetletni spor med državama. Makedonski parlament je sprejel ustavne spremembe, povezane s spremembo imena Makedonije, pred 15. januarjem, ko bi se iztekel skrajni rok. Usoda sporazuma je negotova tudi v Grčiji.

Preberite še:

Komentarji: