Tožilec za Guaida zahteva zamrznitev premoženja in prepoved izhoda iz države

V protivladnih protestih in nemirih, ki so pretekli teden izbruhnili v Venezueli, je skupno umrlo 43 ljudi.
Fotografija: Juan Guaido je Venezuelce v ponedeljek pozval, naj se v sredo in v soboto udeležijo novih množičnih protestov. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Juan Guaido je Venezuelce v ponedeljek pozval, naj se v sredo in v soboto udeležijo novih množičnih protestov. FOTO: AFP

Generalni državni tožilec v Venezueli je danes vrhovno sodišče pozval, naj vodji opozicije in samooklicanemu začasnemu predsedniku Juanu Guaidu zamrzne premoženje in izda prepoved, da bi zapustil državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Kot je potrdil generalni državni tožilec Tarek William Saab, je »zaradi nasilnih dogodkov v državi« in protivladnih izjav tujih držav sprožil predhodno preiskavo Guaidovih dejanj.

Za to potezo se je odločil potem, ko so ZDA sporočile, da so predale nadzor nad ameriškimi bančnimi računi v Venezueli Guaidu, s čimer želijo preprečiti, da bi z njim upravljal predsednik Nicolas Maduro.

Generalni državni tožilec je to dejanje označil za »hudo kaznivo dejanje, ki krši ustavno ureditev«.

V Venezueli imajo ogromno težav z inflacijo. FOTO: AFP
V Venezueli imajo ogromno težav z inflacijo. FOTO: AFP

 

Napovedujejo nove proteste


Guaido, ki se je na protestih proti predsedniku Nicolasu Maduru oklical za začasnega predsednika, priznale pa so ga ZDA in številne druge države v regiji, je Venezuelce v ponedeljek pozval, naj se v sredo in v soboto udeležijo novih množičnih protestov.

Sobotni protesti bodo sovpadli z iztekom ultimata, ki so ga Maduru v soboto postavile evropske države Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Portugalska in Nizozemska. Če v osmih dneh ne razpiše volitev, bodo Guaida priznale za začasnega predsednika.

V protivladnih protestih in nemirih, ki so pretekli teden izbruhnili v Venezueli, je skupno umrlo 43 ljudi, so sporočili Združeni narodi.

Komentarji: