Trump zaukazal »kupuj ameriško«

Ameriški predsednik je podpisal izvršni ukaz vladnim agencijam naj kupujejo več domačih izdelkov, z vsaj 75-odstotno vsebnostjo domačih sestavin.
Fotografija: Ameriški predsednik pred prihodnjimi volitvami stopnjuje populistično retoriko. Foto Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik pred prihodnjimi volitvami stopnjuje populistično retoriko. Foto Reuters

Washington - Ameriški predsednik Donald Trump je na ponedeljkovem sejmu Made in America v Beli hiši podpisal izvršni ukaz, s katerim vladnim agencijam določa kupovanje več izdelkov z večjim deležem ameriških sestavin. V ZDA sicer že od leta 1993 velja zakon »kupuj ameriško«, ki vladnim agencijam naroča, da dajo pri nabavi prednost domačim izdelkom.

Trumpov izvršni ukaz pomeni, da naj bi sčasoma agencije kupovale izdelke z večjo vsebnostjo domačih sestavin, kot je dosedanjih okoli 50 odstotkov. Trump pravi, da bo v prihodnje ta delež znašal 75 odstotkov, v primeru jekla pa celo 95 odstotkov.

Konservativna Pobuda za svobodno trgovino pri Nacionalni zvezi davkoplačevalcev je ob tem sporočila, da gre za »lep naslov« za vlado, vendar pa bodo davkoplačevalci morali plačati več. Prednosti pri odločanju za naročila namreč ne bo več imela cena, ampak država izvora izdelka. Trump pravi, da tuja podjetja in države kradejo delovna mesta in premoženje Američanom, vendar bo temu naredil konec, pa naj stane, kolikor stane.

Komentarji: