Turčija nekaterim državam predala posnetke Hašodžijevega umora

Turški predsednik Recep Erdogan je izjavil, da so posnetke posredovali Savdski Arabiji, ZDA, Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji.
Fotografija: FOTO: Ozan Kose/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Ozan Kose/AFP

Turške oblasti so predstavnike nekaterih držav seznanile s posnetkom, ki se nanaša na umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija v savdskem veleposlaništvu v Istanbulu 2. oktobra, poročajo mednarodne tiskovne agencije.

Turški predsednik Recep Erdogan je danes pred odhodom v Pariz na komemoracijo stoletnice konca prve svetovne vojne izjavil, da so posnetek posredovali Savdski Arabiji, ZDA, Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji.

Predstavniki teh držav so ga že poslušali, a zaenkrat o tem niso izdali uradnih dokumentov. Kot je znano, je turški predsednik odgovornost za umor 59-letnega kritika Savdske Arabije pripisal »vrhu oblasti« v tej državi, naročilo umora so pripisovali tudi neposredno princu Mohamedu bin Salmanu. Ta je Hašodžija v začetku meseca označil za nevarnega islamista, ki naj bi bil član Muslimanske bratovščine. Savdska vlada je vsakršno vpletenost kronskega princa v umor zanikala. 

Mohamed bin Salman. FOTO: Reuters
Mohamed bin Salman. FOTO: Reuters


Nekateri turški mediji in uradniki so že kmalu po umoru objavili, da turška oblast poseduje posnetek umora Hašodžija, kasneje tudi, da ga je že predstavila voditeljici Cie Gini Haspel, ki je Turčijo obiskala konec minulega meseca. Uradno obstoj tovrstnega posnetka doslej ni bil potrjen, prav tako ostaja neznanka, kako so Turki prišli do njega.

Trupla tragično umorjenega novinarja še dober mesec po njegovi smrti niso odkrili, nazadnje je Erdoganov svetovalec Yasin Aktay obudil pred časom že izraženo domnevo, da so ga morilci uničili s kislino. Izginil je 2. oktobra, potem ko je vstopil na savdsko ambasado v Riadu. Za njim se je nato izgubila vsaka sled. 

Rezultati preiskav na savdskem konzulatu v Istanbulu so pokazali sledi kisline, zato preiskovalci verjamejo, da so morilci novinarjeve utekočinjene posmrtne ostanke odlili v odtok.

Preberite še:

Komentarji: