Starejši v korak s časom pri uporabi umetne inteligence

V okviru Omrežja e-seniorji 55+ si prizadevajo, da bi ta orodja začeli uporabljati tudi starejši.
Fotografija: Eksperimentirajte, ne bojte se raziskovati in preizkušati različnih stvari, svetujejo v okviru Omrežja e-seniorji 55+. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Eksperimentirajte, ne bojte se raziskovati in preizkušati različnih stvari, svetujejo v okviru Omrežja e-seniorji 55+. FOTO: Shutterstock

Nove priložnosti za uporabo informacijske tehnologije, ki so se odprle z napovedjo orodij umetne inteligence, so pomembne za vse generacije. V Omrežju e-seniorji 55+ si prizadevajo, da bi ta orodja spoznali in začeli uporabljati tudi starejši od 55 let, pravi prof. dr. Jože Gričar.

Novembra lani je podjetje Open AI s sedežem v San Franciscu za javnost objavilo chatgpt, celoto programov oziroma orodje, ki sodi v okvir umetne inteligence. Kaj podobnega še nikoli ni bilo na voljo. Število uporabnikov je v osmih mesecih naraslo na več kot 300 milijonov, januarja prihodnje leto jih bo predvidoma že okoli pol milijarde.

Vabilo na srečanje po zoomu

Orodje, ki je javno dostopno, omogoča pridobivanje odgovorov na vprašanja vseh vrst v mnogo jezikih, tudi slovenskem. Odgovori so sestavljeni na podlagi velike količine razpoložljivih podatkov (big data), ki so objavljeni v digitalni obliki. »Če podatki niso digitalizirani in objavljeni na internetu, jih tovrstna orodja ne morejo najti. Pri tem se kažejo velike priložnosti za povezovanje spletnih strani, angl. external websites interlinking,« pojasnjuje Gričar.

»Če podatki niso digitalizirani in objavljeni na internetu, jih tovrstna orodja ne morejo najti. Pri tem se kažejo velike priložnosti za povezovanje spletnih strani,« pravi prof dr. Jože Gričar. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Če podatki niso digitalizirani in objavljeni na internetu, jih tovrstna orodja ne morejo najti. Pri tem se kažejo velike priložnosti za povezovanje spletnih strani,« pravi prof dr. Jože Gričar. FOTO: Blaž Samec/Delo

Vse, ki jih novo orodje zanima, vabijo na srečanje po zoomu z naslovom Umetna inteligenca za starejše 55+ v srebrnem gospodarstvu: analitično ravnotežje med etiko, tehnologijo in socialnimi skrbmi, ki bo v sredo, 13. septembra, od 17. do 19. ure, potekalo bo v angleščini. Popoldanski čas so izbrali zato, da se bodo srečanja lahko udeležili ljudje v Kanadi in ZDA, pojasnjuje sogovornik. Zainteresirani naj se prijavijo na njegovem mailu Joze.Gricar@UM.si.

»Uporaba umetne inteligence oziroma orodij AI je pomembna tudi za starejše. Da bi začeli uporabljati ta orodja, jih je treba spodbujati in jim pomagati. Na srečanju 13. septembra bodo udeleženci iskali odgovore na več vprašanj. Kaj lahko omrežja in združenja, povezana s starejšimi, storijo v praksi, da pospešijo vključevanje svojih članov v uporabo orodij AI? Kako lahko mreže in združenja spoznavajo in delijo izkušnje drugih v svojem okolju, v svoji državi, v regijah držav? Kako lahko zaslužni profesorji pomagajo starejšim pri sprejemanju orodij umetne inteligence z vključitvijo njihovih izkušenj, povezav in interdisciplinarnosti?« našteva dr. Gričar.

Odgovori na vsa vprašanja, a jih je treba preveriti

Uporabniki chatgpt radi uporabljajo. Je umetna inteligenca, usposobljena za odgovore na vsa vprašanja z vseh področij. Hitro je postal prevladujoč primer vpliva, ki ga bo imela vsebina, ustvarjena z umetno inteligenco, v prihodnosti, kar kaže, kako močna so lahko ta orodja.

Za mnoge je chatgpt le zanimivost, ki vam omogoča, da spoznate, kako bo stroj odgovoril na včasih zelo težka vprašanja. Drugim olajša delo, pomaga pri iskanju konkretnih odgovorov, za nekatere pa je celo sogovornik, s katerim se je zanimivo pogovarjati o čemerkoli.

Osnovna različica chatgpt je trenutno popolnoma brezplačna za uporabo. Seveda pa Open AI ne bo mogel ves čas delati brezplačno. Po ocenah podjetje trenutno porabi okoli 3 milijone dolarjev na mesec za delovanje chatgpt, kar je približno 100 dolarjev na dan.

Da bi starejši začeli uporabljati umetno inteligenco, jih je treba spodbujati in jim pomagati. FOTO: Jure Eržen/Delo
Da bi starejši začeli uporabljati umetno inteligenco, jih je treba spodbujati in jim pomagati. FOTO: Jure Eržen/Delo

Open AI je pred kratkim objavil novo plačljivo premium različico svojega chatbota, imenovano chatgpt plus. Ker še ni na voljo, se trenutno lahko vpišete le na čakalno listo. Znano je že, da bo končna cena 20 dolarjev na mesec. Chatgpt plus bo omogočal dostop tudi v konicah, naročniki bodo prejeli hitrejše odgovore in bodo prvi uporabljali nove funkcije.

Skladno s pogoji uporabe chatgpt morajo biti uporabniki stari najmanj 18 let. Nenehno se uči in izboljšuje. Vsak teden postaja bolj natančen in na vprašanja odgovarja bolj naravno. Umetna inteligenca v klepetu iz Open AI ni brez napak. Vsekakor je treba preveriti odgovore in jim ne zaupati stoodstotno.

Veliko odgovorov, ki jih daje chatgpt, je enakih. Zato je bolje, da jih ne uporabljate kot »edinstveno« vsebino na svojih straneh, v delih in podobno. Chatgpt govori veliko jezikov in v nastavitvah vam ni treba ničesar spreminjati. Samo pišite v klepetu v določenem jeziku, sistem ga bo določil samodejno. Odgovore orodja je treba jemati kot pomoč pri delu, vendar moramo preveriti, ali so pravilni.

Poenostavljena navodila za pridobitev računa

V Omrežju e-seniorji 55+ predstavljajo poenostavljeno navodilo za pridobitev računa in uporabo chatgpt za seniorje. Najprej se je treba prijaviti. Če tega še niste storili, se prepričajte, da imate dostop do računalnika, tablice ali pametnega telefona z internetno povezavo. Odprite želeni spletni brskalnik, na primer google chrome, safari, firefox.

Umetna inteligenca ni brez napak, vsekakor je treba preveriti odgovore in jim ne zaupati stoodstotno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Umetna inteligenca ni brez napak, vsekakor je treba preveriti odgovore in jim ne zaupati stoodstotno. FOTO: Jure Eržen/Delo

Pojdite na spletno mesto, kjer je na voljo chatgpt (https://www.alert-1.com/blog/general/what-is-chatgpt-ai-and-how-can-it-help-seniors). To je lahko določena aplikacija ali spletno mesto, odvisno od platforme, ki jo uporabljate. Poiščite gumb »prijava« ali »registracija« in ga kliknite. Morda boste morali vnesti e-poštni naslov, ustvariti uporabniško ime in geslo ter se strinjati s pogoji storitve in pravilnikom o zasebnosti. Sledite navodilom na zaslonu, da dokončate postopek prijave. Ko se uspešno prijavite, bi morali biti prijavljeni in pripravljeni na uporabo chatgpt.

V drugem koraku, pri uporabi, boste za interakcijo s chatgpt na zaslonu običajno našli besedilno polje – okno za klepet. Preprosto vnesite svoje vprašanje ali zahtevo v besedilno polje in dobili boste ustrezen odgovor. Povprašajte o katerikoli temi, o kateri bi radi izvedeli več ali pri kateri potrebujete pomoč. Če uporabljate pametni telefon ali tablico, lahko za vnos vprašanj uporabite zaslonsko tipkovnico.

Če uporabljate računalnik in vam je lažje govoriti kot tipkati, lahko uporabite tudi programsko opremo za pretvorbo glasu v besedilo, da svoj govor pretvorite v besedilo. Če med pogovorom potrebujete kakršnokoli pomoč ali imate kakršnekoli težave, ne omahujte in to sporočite.

Splošni nasveti za seniorje

Seniorjem predlagajo nekaj splošnih nasvetov. Vzemite si čas, naj se vam ne mudi. Vzemite si čas za branje in obdelavo posredovanih podatkov. Eksperimentirajte, ne bojte se raziskovati in preizkušati različnih stvari. Tehnologija je lahko zabavna, ko se je naučite. Če se vam zatakne ali imate kakršnakoli vprašanja, prosite za pomoč družinskega člana, prijatelja ali negovalca. Morda vas bodo lahko vodili skozi postopek. Ostanite varni, bodite previdni pri deljenju osebnih podatkov po spletu in se izogibajte sumljivim povezavam ali e-sporočilom.

Preberite še:

Komentarji: