Berlinski Hrvat bil blizu podviga proti rojakom

SP v vaterpolu: Hrvaška v boj za ubranitev lovorike najprej s Španijo, Madžarska čaka na slavje od Barcelone 2013
Fotografija: Tako so se hrvaški vaterpolisti veselili naslova svetovnih prvakov pred dvema letoma. Foto AFP
Odpri galerijo
Tako so se hrvaški vaterpolisti veselili naslova svetovnih prvakov pred dvema letoma. Foto AFP

Sodeč po dogajanju na osrednjem vaterpolskem dogodku pred olimpijsko sezono, svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, prav velikih zasukov med najboljšimi ni. Res pa je, da se je tokrat v četrtfinalu od boja za kolajne poslovila srbska reprezentanca, kar se ji je po ločitvi s Črno goro zgodilo le enkrat, na SP 2013 v Barceloni. Naslov iz Budimpešte 2017 branijo hrvaški vaterpolisti.

V svojih vrstah imajo morda manj uveljavljenih vaterpolistov kot nekoč, a selektor Ivica Tucak še naprej ohranja avtoritativen pristop. Njegovo moštvo je na tem prvenstvu začelo suvereno, nikakor pa mu ni bila všeč četrtfinalna predstava proti Nemčiji (10:8), v kateri je vseskozi trepetal glede končnega razpleta. »Seveda je najbolj pomembna uvrstitev med četverico, toda igralcem zamerim nekatere prejete gole, prav neodgovorni so bili takrat,« je podčrtal strateg iz Šibenika, ki je sicer opozarjal, da se nemški vaterpolo – tako kot nekoč – vzpenja, udarni adut te reprezentance pa je 29-letni Mateo Ćuk, sicer prav Hrvat.
»Pred sedmimi leti sem sprejel ponudbo iz vodilnega nemškega kluba, Spandaua iz Berlina. V domovini se nisem prebil med reprezentante, ko pa sem dobil vabilo za nemško izbrano vrsto, sem si dejal: Zakaj pa ne? Zdaj sodelujem pri ambicioznem projektu uvrstitve v Tokio. Nemčije na zadnjih dveh olimpijskih turnirjih ni bilo,« je v pogovoru za zagrebški dnevnik Večernji list poudaril berlinski Hrvat.


Živahna noč v Budimpešti


Hrvaška je pred dvema letoma osvojila lovoriko na Margaretinem otoku v Budimpešti v veličastnem slogu, ko je v polfinalu ugnala Srbe, takrat branilce lovorike iz Kazana 2015, za konec pa še vznesene gostitelje. Slavju naših južnih sosedov v poletni noči živahne madžarske metropole ni bilo konca, z njimi se je takrat na prizorišču veselil tudi prvi mož državne vlade Andrej Plenković.

Tokrat v precej bolj oddaljenem Gvangdžuju pa bo danes pred Hrvaško ovira španskih vaterpolistov, med katerimi so prvaki pozorni predvsem na Felipeja Perroneja. Vodilni španski adut je dve leti igral tudi za Jug iz Dubrovnika, z juga Dalmacije prihaja tudi njegova izvoljenka, s katero se že veselita skupnih počitnic na Korčuli po koncu SP. Če bi sodili po Budimpešti 2017, so favoriti današnje tekme člani hrvaške reprezentance, res pa je Španija tukaj opozorila na svojo moč v četrtfinalnem dvoboju s Srbijo (12:9).

V drugem paru današnjega polfinala se bosta pomerili stari znanki Madžarska in Italija, obe sta se zelo namučili za uvrstitev v sklepni boj za kolajne. Vzhodni sosedje so šele ob koncu strli izjemno čvrst avstralski oreh, Italijani so do konca trepetali proti Grkom. »Ni več lahkih tekmecev. Mar ni Avstralija na poti v četrtfinale ustavila Črno goro, Španija pa zdaj prav suvereno ugnala Srbijo?« je miril kritične rojake Denes Varga, eden vodilnih madžarskih asov v zadnjem desetletju, in napovedal odločen boj za naslov prvakov. Madžari so ga nazadnje osvojili na SP 2013.

Komentarji: