Razočarani Gajser ostal brez želenega darila

Slovenski motokrosistični as šele drugič letos brez stopničk v eliti.
Fotografija: Tim Gajser po 4. mestu v Turčiji ni skrival razočaranja. Zanimajo ga najvišja mesta. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tim Gajser po 4. mestu v Turčiji ni skrival razočaranja. Zanimajo ga najvišja mesta. FOTO: Matej Družnik/Delo

Potem ko se je redno uvrščal na stopničke in si sredi avgusta v Imoli že zagotovil naslov svetovnega prvaka v motokrosu, je imel Tim Gajser na predzadnji letošnji dirki v elitnem MXGP nov motiv za vnovičen vrhunski rezultat v finišu sezone: na preizkušnji v Turčiji je namreč praznoval 23. rojstni dan. A načrti za lepo darilo so splavali po vodi, dirko je končal tik pod stopničkami.

Dirkališče v Afyonkarahisaru, kraju na zahodu Turčije, je Gajserju sicer všeč, predvsem po tehnični plati, zaradi številnih linij in lepih skokov, vendar se kljub temu ni mogel izogniti padcem, ki so ga stali višje uvrstitve. Na tleh je končal že na sobotnih kvalifikacijah, v katerih je držal vodstvo.

»Na motorju sem se počutil dobro, odzival se je odlično, hitrost je bila prava. Vodil sem, nič nisem preveč pritiskal, so mi pa težave povzročale sence, sonce je bilo namreč nizko in v nekaterih zavojih nisem videl linij, tudi zato sem padel,« je pojasnil, kaj se je dogajalo v kvalifikacijah. Pri padcu se je udaril, pojavile so se bolečine, skušal se je čim manj premikati na svoji 450-kubični hondi: »Nisem pa se hotel predati, saj bi tako izbiral štartno mesto kot zadnji,« je razkril razočaran, vedoč, da je hiter in bi lahko dobil kvalifikacije.
 

Ve, da zmore veliko več


Masaža fizioterapevta je pomagala, vendar kljub temu na štartu predzadnje dirke za SP ni bil na 100 odstotkih. V prvi vožnji se je s štarta pognal kot peti in se v začetnih minutah približeval tretjemu mestu. Napredovanje je prekinil padec, nazadoval je na 14. mesto, a to haloškega asa ni ustavilo, pogumno in odločno je prehiteval tekmece in prvo vožnjo končal na 6. mestu. V drugi vožnji se je hitro prebil na tretje, a spet pristal na tleh, s 5. mesta je nato napredoval na enak položaj kot pred padcem. Tekmeci so bili tokrat boljši, po majski dirki v Mantovi je drugič letos ostal brez stopničk, zadovoljiti se je moral s 4. mestom.

Haloški as ima pred sabo samo še eno dirko za svetovno prvenstvo, finale sezone na Kitajskem, ki bo na sporedu v nedeljo. FOTO: HRC
Haloški as ima pred sabo samo še eno dirko za svetovno prvenstvo, finale sezone na Kitajskem, ki bo na sporedu v nedeljo. FOTO: HRC


»V prvi vožnji sem imel dober štart, a sledil je padec in moral sem nadoknaditi zaostanek za tekmeci, uspešno sem se prebil med šesterico. Vedel pa sem, da zmorem veliko več, kar sem hotel potem pokazati v drugi vožnji. Štart je bil spet dober in čutil sem, da lahko držim korak z vodilnimi. Vendar sem storil majhno napako, padel, se spet hitro vrnil na tretje mesto, a medtem ko sem se prebijal naprej, so mi vodilni pobegnili. Razočaran sem, skušal pa si bom zapomniti pozitivne stvari in se izboljšati prihodnji teden na finalu sezone na Kitajskem,« je svoj nastop ocenil 23-letnik in se vsem zahvalil za rojstnodnevne želje.
 

Herlings po 343 dneh na vrhu


Navdušil je Jeffrey Herlings, lanski svetovni prvak, za katerega je bila to druga letošnja dirka po drugi poškodbi gležnja. Tekmece je odpravil v obeh vožnjah! »Dolgo časa sem čakal na ta dan in za to priložnost sem pripravil govor. Potreboval sem 343 dni, da sem spet zmagal – potem ko sem si skorajda zdrobil nogo ter zlomil gleženj, obakrat je bil hrustanec v zelo slabem stanju. Zdaj lahko rečem le to: vrnil sem se in hočem še več!« je na instagramu zapisal nizozemski šampion, ki si je stopničke delil z drugouvrščenim rojakom Glennom Coldenhoffom in Latvijcem Paulsom Jonassom na tretjem mestu.

Naslov svetovnega prvaka je že njegov, a kljub temu ga zanimajo najvišja mesta. FOTO: HRC
Naslov svetovnega prvaka je že njegov, a kljub temu ga zanimajo najvišja mesta. FOTO: HRC


S slovenskega gledišča so bile pomembne tudi točke Jana Pancarja, dolenjski dirkač je v razredu MX2 zasedel 19. mesto. Medtem je Klemen Gerčar, voznik v eliti, že končal sezono za SP, nazadnje je tekmoval v Imoli, kjer je osvojil prvo letošnjo točko, vsa druga prizorišča (Švedska, Turčija, Kitajska) bi bila prevelik logistični in finančni zalogaj. Nekdanji svetovni prvak v razredu MX3 je tako končal tudi kariero v svetovnem merilu.

Komentarji: