Za rožnato majico se je Polanc boril kot lev

Janu Polancu je na zadnjem vzponu uspelo ubraniti rožnato majico. Dvoboj Roglič : Nibali tokrat brez zmagovalca, že danes nov spopad. 
Fotografija: Jan Polanc je ubral svoj ritem in brez večjih težav ubranil rožnato majico vodilnega na Giru. Foto AFP
Odpri galerijo
Jan Polanc je ubral svoj ritem in brez večjih težav ubranil rožnato majico vodilnega na Giru. Foto AFP

Skoraj 40 kilometrov dolg zaključni vzpon do jezera Serru je razkril pravo razmerje moči med favoriti. Jan Polanc se kljub četrtkovim naporom ni vdal, po borbeni vožnji bo rožnata majica vsaj še v jutrišnji etapi njegova.

Primož Roglič pa si je izmenjal prve udarce z Vincenzom Nibalijem, a sta se glavna kandidata za končno zmago tokrat razšla brez zmagovalca. Etapa je pripadla Ilnurju Zakarinu, ki je v zaključku strl odpor Mikela Nieveja.

Polanc si je v četrtek s taktično dovršeno vožnjo priboril majico vodilnega, prvo v karieri na tritedenskih dirkah, a je za celodnevni pobeg porabil ogromno moči. Kljub temu letos zelo sproščeni Polanc ni že vnaprej obupal, čeprav ga je včeraj čakal še težji preizkus v gorah.



Prva dva vzpona sta služila za ogrevanje, odločal pa je slabih 40 kilometrov dolg in v zaključku zelo strm vzpon do snežnih zametov okrog jezera Serru, ki leži na 2247 metrih nadmorske višine.

Primož Roglič in njegov glavni tekmec Vincenzo Nibali sta skupaj prišla na vrh. FOTO: AFP
Primož Roglič in njegov glavni tekmec Vincenzo Nibali sta skupaj prišla na vrh. FOTO: AFP


Tokrat je karavano na pot pospremilo sonce, a kolesarji niso uživali v panoramski vožnji. V ubežni skupini več kot 20 kolesarjev sta bila tudi Zakarin in Bauke Mollema, ki sta za Rogličem zaostajala le dobri dve minuti, zato se je v ekipi Jumbo Visma prižgal alarm. Bojazen glede Rogličevih pomočnikov se je še enkrat več izkazala za upravičeno, v prvem delu etape so sicer opravili veliko dela, v ključnih trenutkih pa je prvi favorit za zmago v Veroni spet ostal sam.
 

Prvič napadel tudi Roglič


Rogliča tudi tokrat ni zgrabila panika, čeprav je na vznožju zadnjega vzpona spet pospešil Mikel Landa in oddrvel ciljni črti naproti. Zasavec je bil osredotočen le na zadnje kolo Nibalija, drugi napadi ga niso zanimali in taktika se je tudi v petkovem popoldnevu izkazala za pravilno. Morski pes iz Messine je s pomočjo ekipe zdesetkal skupino favoritov, povsem je popustil Simon Yates, Polanc se je trudil na vso moč, a prav tako ni mogel slediti njegovemu tempu.



Ko je pospešil še Roglič, sta s Sicilijancem v ospredju ostala sama, dvakrat je poizkusil tudi Nibali, na koncu pa sta se sprijaznila, da bo izid tokratnega dvoboja neodločen in skupaj sta prečkala ciljno črto. Roglič po etapi ni bil zgovoren, takoj je odkolesaril v dolino, zelo dobre volje pa je bil Polanc, ki je proti reprezentančnemu kolegu sicer izgubil minuto in pol, a brez težav zadržal rožnato majico.

Ilnur Zakarin je dobil najbolj zahtevno etapo na dirki po Italiji. FOTO: AFP
Ilnur Zakarin je dobil najbolj zahtevno etapo na dirki po Italiji. FOTO: AFP

 

Boj do zadnjega atoma moči


»Vedel sem, da se bom moral zelo boriti, če bom želel obdržati rožnato majico, Nibali in Roglič sta zelo močna in jasno je bilo, da jima ne bom mogel slediti. Moral sem obdržati mirno glavo in le voziti v svojem tempu, seveda je bilo težko, a mi je uspelo omejiti izgube na zadnjem vzponu. To ni bila ravno etapa, v kateri bi lahko užival v rožnati majici, ves dan je bilo zelo napeto, na koncu pa sem z razpletom lahko zelo zadovoljen, majico bom nosil še en dan,« je izmučen, a vidno zadovoljen po etapi opisoval potek popoldneva Jan Polanc.

Jan Polanc uživa v logi vodilnega. FOTO: AFP
Jan Polanc uživa v logi vodilnega. FOTO: AFP


Že jutri je pred njim nov izziv, v 14. etapi ga čaka kar pet vzponov in cilj v Courmayerju. »Še enkrat bom poskusil voziti v svojem ritmu, vem, da sem lahko dober, bomo pa videli, če bo to dovolj. Pomembno bo, kdo se bo po današnjem težkem dnevu najbolje regeneriral, ker v etapi ravnine praktično ne bo, ves čas se bomo vzpenjali ali spuščali.«

V skupnem seštevku so stvari postale precej bolj zapletene, zmagovalec etape Zakarin in Mollema sta se Rogliču približala na vsega pol minute, še bolj grozeče pa izgleda Landa, ki je danes pridobil skoraj minuto in pol, v prvih dveh gorskih etapah je tako prepolovil svoj zaostanek. Tudi Polanc pa boja za vrh ne misli le opazovati: »Moj cilj ostaja enak, mislim, da se lahko potegujem za prvo deseterico v skupnem seštevku.«

Preberite še:

Komentarji: