Šprint v Modeni dobil Demare, Roglič pripravljen na vlogo favorita

Dirka po Italiji se nadaljuje s povsem ravninsko 10. etapo, odločal bo šprint v Modeni. Primož Roglič je na ponedeljkovi novinarski konferenci ocenil stanje na Giru.
Fotografija: Arnaud Demare je bil tokrat najmočnejši v šprintu, Elia Viviani pa je spet za nekaj centimetrov ostal brez prve zmage na letošnjem Giru. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Arnaud Demare je bil tokrat najmočnejši v šprintu, Elia Viviani pa je spet za nekaj centimetrov ostal brez prve zmage na letošnjem Giru. FOTO: AFP

Po deževnem prvem tednu je na ponedeljkov prosti dan kolesarjem vendarle posijalo sonce, danes pa pogled na nebo znova razkriva sivino. Včeraj je Primož Roglič med prostim dnem opravil tudi novinarsko konferenco in odgovarjal na vprašanja novinarjev: »Vsako jutro 20 minut tečem, tako ostajam v svoji rutini, kar mi pomaga pri zbranosti. Že kot skakalec sem se naučil metode meditacije, ki mi pridejo prav pri spopadanju s pritiskom. Čutim, da sem pripravljen na vse, kar še prihaja,« pravi Roglič. 
 
Novinarje je zanimalo, kako se kolesarstvo primerja s smučarskimi skoki: »Podobnosti je zelo malo, skupna je edino hitrost. So pa skoki manj nevarni, če veš, kaj počneš, potem se ti skorajda ne more pripetiti nič hujšega, na cesti pa je precej stvari zunaj tvojega nadzora. Skoki so mi pomagali razviti nekaj fizičnih sposobnosti, ki mi zdaj pomagajo predvsem pri kronometru, zato lahko zdržim v bolj aerodinamičnem položaju kot drugi.« 
 

Trenutno mu je Giro zelo pri srcu

 
Roglič je še enkrat opozoril, da iz boja za zmago ne smemo odpisati niti Yatesa, Lopeza ali Lande, razkril pa je, da je Nibalija spremljal še kot skakalec: »Takrat se mi ni prav dosti sanjalo o kolesarstvu, Vincenzo Nibali je bil eden tistih tekmovalcev, ki sem jih najbolj pozorno spremljal. Tudi zato, ker so mi najbolj všeč tritedenske dirke, za zdaj Vuelte še nisem preizkusil, je pa tako, da ti je vedno všeč dirka, kjer ti gre dobro. Zato mi je trenutno Giro zelo pri srcu.«
 
Italijani so v zadnjih dneh tudi zaradi Rogličeve prevlade še bolj napadli slovensko kolesarstvo, vprašanjem o dopingu se ni mogel izogniti niti Zasavec: »Zelo slabo je za slovensko kolesarstvo, kar se je zgodilo. To meče slabo luč, vseeno pa lahko jaz in preostali predstavniki izvrstne mlade slovenske generacije hodimo z dvignjeno glavo, mi smo dober zgled.« 
 

145 kilometrov čiste ravnine


Nosilci majic v 10. etapi. FOTO: AFP
Nosilci majic v 10. etapi. FOTO: AFP

 
Medtem so kolesarji že začeli deseto etapo Gira, ki jih bo po povsem ravni trasi peljala iz Ravenne do Modene, v 145 kilometrih bodo premagali le 150 višinskih metrov, tako ravnega terena v Sloveniji zlepa ne boste našli. 
 
Vse razen šprinterskega zaključka bi bilo veliko presenečenje, Elia Viviani še vedno lovi prvo zmago na tem Giru, Fernando Gaviria je že doma, zato bo njegov glavni tekmec nosilec ciklamne majice Pascal Ackermann, ki je bil v šprinterskih zaključkih že dvakrat najboljši. 

V pobeg dneva, ki je že vnaprej obsojen na propad, sta se podala Luca Covilli (Bardiani) in Sho Hatsuyama (Nippo). Glavnina je ubežnika ujela 30 kilometrov pred ciljem, največ dela so na čelu opravili kolesarji Deceunincka, zdaj pa se začenja boj za položaje pred šprintom v Modeni. 

Do cilja je še dobrih 10 kilometrov, tempo v glavnini še vedno ni zelo visok, glavnina je raztegnjena po celi cesti, Rogliča pa v ospredju ščitijo še trije ekipni kolegi. Glavnina je 5km do cilja nekoliko bolj raztegnjena, Roglič pa povsem v ospredju. 
 

Moschetti žrtev padca


Šprint je bil zelo kaotičen, tempo je bil v etapi prepočasen, zato je bilo v šprintu veliko nervoze in spočitih kolesarjev. Kilometer pred ciljem je med prerivanjem prišlo do padca, na tleh se je znašel tudi Pascal Ackermann v ciklamni majici, v ločenem padcu je zelo grdo padel Matteo Moschetti, ki jo je odnesel najslabše, dolgo časa je ležal na tleh, tudi po pomoči zdravniškega osebja pa ni izgledal dobro in bržkone ne bo mogel nadaljevati Gira. 

V ospredju je z dolgim šprintom presenetil Arnaud Demare, Caleb Ewan in Elia Viviani ga nista mogla prehiteti in lahko sta mu le priznala premoč. Viviani je na koncu končal na drugem mestu, pred Ewana pa se je vrinil še Rudiger Selig, ki je ob padcu Ackermanna tokrat dobil proste roke, da se sam pomeri za zmago v šprintu. 

»Odlično je bilo, ekipa je delovala super, vsak dan smo bili blizu zmagi, a se nam na tej dirki ni nič izšlo, danes pa smo prišli na svoj račun. V zaključku je bil šprint zelo hiter, to smo predvidevali in na koncu se nam je izšlo, pravi čas sem začel šprintati in ker je bila hitrost zelo visoka, ostali niso uspeli priti mimo mene,« je bil vesel Demare. 

Primož Roglič se je izognil padcu in varno končal v glavnini, padcem sta se uspela izogniti tudi Grega Bole in Jan Polanc

Preberite še:

Komentarji: