Namesto milijonov ponujajo napredek

Gneča že na prvem treningu košarkarjev Petrola Olimpije, pred vrati še Mesiček in Lazić
Fotografija: 
Mirza Begić je kandidat za Olimpijnega kapetana, Marvin Jones (pod košem) bo prispeval agresivnost pod obročema.
Foto Roman ŠŠipić
Odpri galerijo
Mirza Begić je kandidat za Olimpijnega kapetana, Marvin Jones (pod košem) bo prispeval agresivnost pod obročema. Foto Roman ŠŠipić

Ljubljana – »Toliko košarkarjev nisem imel na voljo vse od časov, ko sem vodil mlado slovensko reprezentanco. Res pa je, da med njimi prevladujejo neuveljavljeni košarkarji,« je priznal Zoran Martič ob včerajšnjem prvem treningu Petrola Olimpije. Strateg državnih prvakov bo po njem dobil dodatno okrepitev, reprezentanta Blaža Mesička, pred stožiškimi vrati pa je še en povratnik, Aleksandar Lazić.

Seznam Olimpijinih košarkarjev bo tako imel kar 17 imen, po besedah direktorja kluba Romana Lisca pa se je seštevek njihovih letnih plač povsem približal milijonu evrov. Torej je več kot dvakrat višji od proračuna za lansko zasedbo, v kateri so bili Gregor Hrovat (zdaj Bayreuth), Devin Oliver, Jordan Morgan (oba Banvit), Mitch McCarron (Melbourne United) in Domen Lorbek.

Poleg staroselcev Mirze Begića, Jana Špana, Roka Badžima, Erjona Kastratija, Bojana Radulovića, Igorja Tratnika, Dražena Bubnića in Jusufa Sanona, ki so konec maja ugnali Krko s 3:2 v finalu DP, so se včeraj znojili rekonvalescent po operaciji kolena Jan Barbarič in po treh letih znova Miha Lapornik ter druščina novincev: branilca Jalek Felton in Jan Rebec, krilni center Marvin Jones in center Simonović. Krilni center Luka Šamanić se jim bo pridružil z manjšo zamudo, saj je do nedelje branil barve hrvaške reprezentance na EP za igralce do 18. leta. Ko so igralci počasi zapuščali Stožice, pa je v klubske prostore vkorakal branilec-strelec Blaž Mesiček, ki se je z Olimpijo razšel decembra 2016 v čudnih okoliščinah, po avanturi pri Brindisiju (v minuli sezoni 9,9 točke v 24 minutah igre na tekmo v italijanski ligi) pa se je pri 21 letih očitno odločil za vrnitev v domovino. Krog igralcev bi lahko zaokrožil Aleksandar Lazić, 22-letno in 203 cm visoko krilo s potnim listom BiH, ki je bil član Olimpijinega pomladka v letih 2012-16, lani pa je nosil dres Mege Bemaxa.


 

Brez izkušenj, zato energično


»Fantom sem pred treningom rekel, naj se preštejejo, koliko jih je, in to z enim razlogom – da bodo poskusili preživeti igranje v Fibini LP, ligi ABA in slovenskem DP. Izkušnje iz prejšnje sezone so namreč pokazale, da je nemogoče odigrati 80 tekem na treh frontah z 12 košarkarji ali celo manj, saj se zaradi obremenitev ne moreš ogniti poškodbam. Po letih so naši igralci mladi, zato od njih ne moremo pričakovati izkušenosti, lahko pa zahtevamo veliko energije, agresivnosti in hitrosti,« je včeraj pojasnil Zoran Martič, ki se bo vrnil k še eni nekdanji praksi in po skoraj poldrugem desetletju se bo Olimpijina zasedba 15. t. m. odpravila na skupne desetdnevne priprave. Prve uradne tekme, 28. septembra bo v 1. kolu lige ABA gostila Mornar, še prej pa se bo v Laktaših udeležila superpokalnega turnirja osmerice najuspešnejših zasedb regionalne lige, bi torej morala pričakati solidno uigrana.

Čeprav bo eden od ciljev krepak vzpon proti vrhu lige ABA, je že jasno, da so se najboljši iz prejšnje sezone, tako prvak Budućnost kot večno ambiciozna Crvena zvezda in Cedevita, a tudi četrti Mornar in peti Partizan, dodatno okrepili svoja moštva. »Dejstvo je, da si Olimpija še vedno ne more privoščiti okrepitev iz lige NBA ali evrolige. Tudi igralcev, ki so nas letos zapustili, nismo mogli zadržati, ker so drugje dobili trikrat, štirikrat ali celo petkrat več denarja kot pri nas. To je po svoje potrditev dobrega dela v klubu, zato bomo lahko mladim talentom še naprej ponujali priložnost za napredovanje in igro v treh tekmovanjih. To je naš adut,« ocenjuje Martič.

Komentarji: