Prejel skoraj vse glasove in je šele drugi Evropejec z laskavim nazivom

Luka Dončić je šele šesti košarkar Dallasa, ki se je uvrstil tudi v prvo peterko novincev.
Fotografija: Novinec leta Luka Dončić. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Novinec leta Luka Dončić. FOTO: Reuters

Slovenski košarkarski biser Luka Dončić je prejel naziv novinec leta (rookie of the year) v najmočnejši košarkarski ligi na svetu NBA. Je šele drugi Evropejec, ki so ga nagradili s tem nazivom. V sezoni 2001/02 ga je prejel Španec Pau Gasol.





Dončić je šele šesti košarkar Dallasa, ki se je uvrstil v prvo peterko novincev. Na podelitvi v Los Angelesu se je Luka zahvalil soigralcem, dekletu in družini. Mama Mirjam Poterbin in dekle Anamaria Goltes sta ga sicer spremljali na gala dogodku, prav tako babica Milena Poterbin in agent Quique Villalobos.

»Ne bi mogla biti bolj ponosna na mojega sina,« je zapisala mama Mirjam na družbenih omrežjih.


V redki družbi izbrancev


Po prejetju nagrade je Dončić čestital tudi grškemu košarkarju Giannisu Antetokounmpu (Milwaukee), ker je postal najkoristnejši igralec sezone. Za najboljšega v finalu so sicer izbrali Kawhija Leonarda iz Toronta.

Poleg Gasola in Dončića so bili preostali neameriški zmagovalci izbora za najboljšega novinca leta še Patrick Ewing (Jamajka), Kyrie Irving, Ben Simmons (oba Avstralija) in Andrew Wiggins (Kanada), a so vsi pred tem igrali košarko v srednji šoli ali na univerzi v ZDA.



Luka Dončić in njegov šef Mark Cuban. FOTO: Reuters
Luka Dončić in njegov šef Mark Cuban. FOTO: Reuters



 

Dončić zadel tudi 168 trojk


»Mislim, da je bila generacija novincev v tej sezoni izjemna. Še veliko lahko naredi v ligi NBA,« je še dejal nasmejani Dončić na zmagoslavnem odru.

Ob Dončiću sta se za laskavi naziv novinca leta potegovala še Trae Young in DeAndre Ayton. Od stotih možnih glasov jih je Dončić dobil kar 98, dva je prejel Young, nobenega pa Ayton.

Slovenski mladenič je svojo prvo sezono v NBA končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest asistenc, kar ga postavlja ob bok najboljšim. V minuli sezoni je zadel 168 trojk, s čimer je na tretjem mestu novincev v zgodovini lige.




 

Leta 2014 med nagrajenci tudi Goran Dragić


Nikakor pa Dončić ni prvi Slovenec, ki je prejel nagrado na gala prireditvi lige NBA. Med nagrajenci je bil že leta 2014 tudi Goran Dragić, saj so ga tedaj izbrali za košarkarja, ki je najbolj napredoval (most improved player).

V istem letu so Dragića izbrali tudi v tretjo najboljšo peterko lige NBA.



Slovenski košarkar je blestel skoraj celotno sezono. FOTO: Reuters
Slovenski košarkar je blestel skoraj celotno sezono. FOTO: Reuters

Komentarji: