AIK? Maribor je premagoval že veliko boljše

Današnja prva tekma 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov med Mariborom in AIK Solno (20.15) tudi srečanje učitelja in učenca.
Fotografija: Mariborski navijači so v Ljudskem vrtu vselej znali pripraviti spektakularno kuliso. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Mariborski navijači so v Ljudskem vrtu vselej znali pripraviti spektakularno kuliso. FOTO: Tadej Regent/Delo

Najprepričljivejši uvod v evropsko poletje v tem desetletju po skupni zmagi s 5:0 proti islandskemu Valurju, še bolj pa morebitni naslednji tekmec (Rosenborg ali Bate Borisov) ni dvignil pričakovanja le pri slovenskemu nogometnemu prvaku Mariboru, pač pa tudi pri njegovih najzvestejših navijačih. Druga kvalifikacijska ovira na poti v ligo prvakov je spet skandinavska, višja kot je bila prva, a še vedno premagljiva. Maribor je v nocojšnji tekmi proti moštvu AIK Solna iz Stockholma v vlogi favorita.

Morebitni začetni enajsterici Maribora in AIK. FOTO: Delova Infografika
Morebitni začetni enajsterici Maribora in AIK. FOTO: Delova Infografika


Maribor in vijolična vojska privržencev dihata kot eno. Domnevne zarote na domačem tekmovališču so samo še okrepile prepričanja, da bi lahko evropsko desetletje velikih podvigov v Evropi morda zaokrožil še z enim. Priložnost je lepa, saj tekmec ne sodi v višji evropski razred. Zastor nad slovensko-švedski dvoboj prvakov bo sicer padel prihodnjo sredo v največji švedski nogometni utrdbi, Areni Solna. Toda že v Ljudskem vrtu bo mogoče videti, kako močan je skandinavski klub, ki je brez vidnejšega uspeha v Evropi.


 

Zahović in Milanič poznata recept


Pod Kalvarijo ne bo mogoče slišati le Maribor šampion, ampak tudi AIK »mästare«. Gostujoči navijači so pograbili vse vstopnice, dobrih 600 jih bo pelo in še prej tudi pilo. Maribor je favorit, ker je prekaljen evropski lisjak in učitelj, ki mu učenec AIK še ne seže do pasu, ko gre za evropske uspehe. Zlatko Zahović in Darko Milanič sta že davno odkrila recept za preboj v ligo prvakov, švedskemu klubu ga ni znal niti njegov najbolj znani podpornik nekdanji prvi mož Evropske nogometne zveze Lennart Johansson. Za AIK je »champions league« nekaj nezemeljskega. Paradoksalno, Johansson je bil namreč eden od očetov najmočnejšega klubskega tekmovanja. Prav pod njegovim prvim mandatom – na čelu Uefe jih je bil kar pet oziroma najdlje doslej, od 1990 do 2007 – v sezoni 1992/1993 je bila prva izvedba lige prvakov.


AIK je telesno močan in enostaven


Evropska predigra prinaša evre in mednarodni ugled, toda mariborski pogledi hočeš nočeš segajo tudi do nedeljskega ligaškega derbija z Olimpijo.

Trener Maribora Darko Milanič in eden od vijoličnih adutov Andrej Kotnik sta narde za dvoboj z AIK. FOTO: Tadej Regent/Delo
Trener Maribora Darko Milanič in eden od vijoličnih adutov Andrej Kotnik sta narde za dvoboj z AIK. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Prvenstveni žreb je bil določen že prej. Olimpija bi lahko že počivala,« je Darko Milanič na hitro opravil z možnostjo preložitve nedeljskega prvenstvenega derbija, ki na današnjo tekmo le ne bo imel veliko vpliva.

Pa vendar, Maribor je v Evropi evropski in konkurenčen tudi na papirju močnejšim nasprotnikom, kar bi morda ta trenutek AIK lahko celo bil. Švedski navijači čutijo in upajo, da je AIK sredi sezone in prav v minulem tednu – švedsko državno prvenstvo traja od 31. marca do 2. novembra – ujel najboljšo formo. Nanizal je dve ligaški zmagi, vmes preskočil še neugodnega armenskega tekmeca v 1. kolu kvalifikacij Ararat.



»Moj pomočnik Saša Gajser je potrdil to, kar smo vedeli. AIK je telesno močno moštvo, igra preprosto in brez popuščanja. Njegov slog igre bo zahteval našo popolno zbranost in čim manj obračanja hrbtov,« se je slikovito izrazil mariborski trener Milanič, ki v Evropi žanje uspehe in blaži prvenstvene rane ter se brani kritik.


Podobno kot z Rangers


Mariborski ideal ni nikakršna skrivnost, razplet brez golov bi bil zelo lep izid, še boljši zmaga brez prejetega gola. »Imamo kakovost in izbrali bomo pravilen način, kako doseči izid, ki bo za nas ugoden,« je samozavestno napovedal Milanič. Izolan pretiranih težav z izbiro začetne enajsterice vendarle nima. Z odsotnostjo Luke Zahovića se je že sprijaznil in tudi z nekoliko ožjim naborom igralcev. Če so skrbi, so tako rekoč nepomembne. Bo v konici napada začel neučinkoviti, a tekaško sposobnejši Jasmin Mešanović ali strelski rekorder v Evropi Marcos Tavares? Brazilec je proti Valurju pokazal, da občutka, kdaj zabiti gol, še ni izgubil. Na klopi pa bo na svojo priložnost nabrušen čakal Rudi Požeg Vancaš.

Milanič je pri pripravi po malem razpet med tem, ali se osredotočiti izključno na svoje moštvo in njegovo predstavo ali pozornost nameniti tudi morebitnim pastem, ki jih lahko nastavijo tekmeci.

»Način tekmečeve igre ni težko predvideti, težje ga je onemogočiti,« je povedal Milanič in namignil, da bi bil dvoboj lahko podoben lanskemu z Rangers.

Komentarji: