Olimpija znova razočarala, Maribor prebujen, Riera kljub zmagi v skrbeh

V sobotnih tekmah 12. kola slovenske nogometne lige zmagi vodilnega moštva in vijoličnih. Nedelja prinesla zmago Domžalam, Olimpija oddala točko Radomljam.
Fotografija: Olimpija je imela večer za pozabo. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Olimpija je imela večer za pozabo. FOTO: Črt Piksi

Nogometaši Celja so v uvodni tekmi 12. kola Prve lige Telemach premagali Bravo z 2:1 (1:1). Vodilni Celjani so sicer četrtouvrščeni Bravo pričakali kar precej oslabljeni, saj so manjkali kaznovani Žan Karničnik ter poškodovani Mario Kvesić, Matic Vrbanec, Gregor Bajde, Denis Popović in Tamar Svetlin.

Toda kljub temu so Ljubljančanom, pri katerih zaradi poškodb ni bilo Mateja Poplatnika in Nemanje Jakšića, prvi gol zabili že po pol minute, drugega pa v uvodu drugega polčasa za novo zmago. A ob tem so bržčas za dlje časa zaradi poškodbe izgubili svojega prvega strelca Aljošo Matka.

Celjani so povedli že v prvi minuti, Nino Kouter je najprej streljal v kazenskem prostoru, gostujoči vratar Matija Orbanić je žogo odbil, a le do Matka, ki je prišel do svojega šestega zadetka v sezoni. Gosti so bili dejavnejši, vendar bi Celjani v 33. minuti lahko povedli z 2:0, vendar je po samostojnem prodoru in preigravanju na koncu le zunanji del mreže zadel Jegor Prucev.

V 44. minuti pa so se gosti le razveselili zasluženega izenačenja, potem ko je na robu kazenskega prostora preigraval Jakoslav Stanković in nato Matjaža Rozmana matiral s 14 metrov.

Vijolični Ignacio Guerrico se je veselil zmage, Murin Almin Kurtović in soigralci so iz Ljudskega vrta odšli praznih rok. FOTO: Mediaspeed.net
Vijolični Ignacio Guerrico se je veselil zmage, Murin Almin Kurtović in soigralci so iz Ljudskega vrta odšli praznih rok. FOTO: Mediaspeed.net

V uvodu drugega polčasa so Celjani spet pokazali odločnejšo igro, najprej je Luka Bobičanec zgrešil cilj, v 48. minuti pa je Lan Štravs v kazenskem prostoru z vlečenjem za dres zrušil Matka in tako zakrivil enajstmetrovko. Z bele točke je bil v 50. minuti natančen Bobičanec. So pa Celjani v 57. minuti ostali brez Matka, ki si je poškodoval stopalo, tako da ga je zamenjal Julien Lamy. Gostitelji so v tem delu igre bolje pazili na Bravove igralce kot v prvem polčasu, tako da slednji niso bili posebej nevarni.

Prvenec Alžirca

Nogometaši Maribora so v drugem sobotnem dvoboju premagali Muro s 3:1 (2:1). Maribor je Muro pričakal z novim trenerjem, strategom, ki je v prejšnjih letih skrbel tudi za največje uspehe črno-belih. Ante Šimundža ni veliko posegal v ekipo, namesto kaznovanega Marka Božića je začel Alžirec El Hilal Soudani, namesto Marina Laušića pa Andraž Žinič.

V kadru je bil spet tudi Josip Iličić, ki ga je prejšnji strateg Damir Krznar postavil »na hladno«, ter je igral od 65. minute. Takrat je Maribor že vodil s končnih 3:1 in tako popravil vtis z zadnjih tekem, saj je pred tem imel štiri poraze na petih obračunih. Maribor, ki zaradi poškodb ni mogel računati na Martina Milca, Arnela Jakupovića, Gregorja Sikoška, Aljaža Antolina in Xhuliana Skuko je sicer imel terensko pobudo z visokim pritiskom v prvih 15 minutah.

Trener Celja Albert Riera je lahko zaskrbljen, saj je ostal brez najboljšega strelca Aljoše Matka. FOTO: NK Celje
Trener Celja Albert Riera je lahko zaskrbljen, saj je ostal brez najboljšega strelca Aljoše Matka. FOTO: NK Celje

Po dobrih 20 minutah so se Mariborčani začeli odločneje pomikati proti tekmečevemu kazenskemu prostoru, v 30. minuti pa so izvedli lepo akcijo za vodstvo. Sven Karić Šoštarič je podal diagonalno do Soudanija, ta je žogo oddal Marcelu Lorberju, ki jo je nato vrnil v osrčje kazenskega prostora, od koder je zadel Jan Repas.

Vsega dve minuti pozneje pa so Sobočani vrnili, ko je Dardan Shabanhaxhaj po levi strani pretekel skoraj vse igrišče in na koncu prodrl v kazenski prostor, od koder je matiral Ažbeta Juga za 1:1 in svoj peti gol sezone. V 39. minuti je imel Soudani novo priložnost za Maribor, vendar je njegov strel z glavo obranil Klemen Mihelak, v zadnjih sekundah polčasa pa je le dosegel svoj slovenski prvoligaški prvenec, ko je prišel do žoge v kazenskem prostoru in iz bližine matiral Murinega vratarja.

V 50. minuti je Mihelak z dobro obrambo preprečil novo veselje Repasu, odbito žogo pa je Erico Castro poslal v zunanji del mreže. Je bil pa zato natančnejši Lorber v 52. minuti, ko je po Repasovi podaji zadel z roba kazenskega prostora.

Dva gola Hodžića v Domžalah

Nogometaši Domžal so na prvi nedeljski tekmi premagali novinko Rogaško s 3:0 (1:0). Domžalčani so prišli do svoje 200. domače zmage v slovenski prvoligaški konkurenci. Junak tekme proti Rogaški je bil branilec Nermin Hodžić, ki je dvakrat zadel mrežo gostov. Tekmo je dokončno odločil Jošt Pišek v 85. minuti.

Radomlje odnesle točko iz Stožic

Olimpija je v Stožicah dobila šest od osmih prejšnjih dvobojev z Radomljami. Tokrat pa so se morali zadovoljiti le s točko. Čeprav so prevladovali v posesti, v napadu niso bili dovolj konkretni. Potem ko so gledalci v prvih dobrih desetih minutah videli vsega en strel na vrata, pa so domači, ki so med drugim igrali brez poškodovanega Agustina Doffa, v 14. minuti povedli. Po prekinitvi in podaji z desne strani je na drugi vratnici do žoge prišel Marcel Ratnik in jo nekako pospravil v mrežo za zgodnje vodstvo.

Radomljani so prvič nase opozorili v 21. minuti, ko je Matevž Vidovšek obranil strel Madžida Šošića, v 27. minuti je na drugi strani akcijo preslabo končal Mustafa Nukić, v 29. pa še Rui Pedro, pri njegovem strelu se je izkazal Luka Baš. Radomljani so vse pogosteje pogledovali proti golu Olimpije in v 35. minuti tudi zadeli. Sodniki so sprva dosodili prepovedan položaj, po pregledu posnetka pa odločitev spremenili, tako da je Šošić poskrbel za 1:1, kolikor je bil tudi izid polčasa, v katerem so bili več pri žogi domači, en strel več pa so sprožili gosti.

V 50. minuti je po napaki Saarja Fadide do žoge prišel gostujoči napadalec Caio Cruz. Ta je od daleč poskusil ugnati Vidovška, ki je stekel daleč iz vrat, vendar za malo zgrešil cilj. Malo zatem so imeli Radomljani novo priložnost, a iztržili le kot.

Olimpija je nato imela terensko pobudo, a ni posebej ogrožala vrat Rogaške, zato pa je imel v 77. minuti Šošić novo lepo priložnost, vendar žogo poslal čez Vidovška in čez vrata. Malce pozneje je moral spet posredovati Vidovšek, a pri tem trčil s Franjem Posavcem in moral iz igre. V 84. minuti Pedro Lucas zadel prečko radomeljskih vrat, v 96. minuti pa so imeli gosti še eno izjemno priložnost za zmagoviti gol, vendar se je z obrambo po strelu Posavca izkazal Denis Pintol.

Koper hitro rešil vprašanje zmagovalca

Koprčani nadaljujejo niz brez poraza, to je bila sedma tekma zapovrstjo, na kateri niso izgubili. Tokrat so vpisali kar gladko zmago proti Aluminiju, ki je na Obalo prišel s popotnico dveh zmag v nizu. Toda izbranci Zorana Zeljkovića so praktično že po dobre pol ure naredili dovolj za novo zmago. Koprčani so hitro povedli, v tretji minuti je bil uspešen Timothe Nkada, ki je streljal z desne strani in z diagonalnim strelom ugnal mladega gostujočega vratarja Jana Petka.

Ta je moral v deveti minuti pobrati še eno žogo iz svoje mreže, za 2:0 je zadel Bede Osuji, ko je z glavo unovčil lepo podajo Luke Vešnerja Tičića z desne strani. V 16. minuti Osuji je Petek spet klonil, ko ga je z volejem z leve strani kazenskega prostora premagal še Franjo Prce. Gostje so drugi polčas začeli nekoliko odločneje, v 57. minuti pa prišli do enajstmetrovke po prekršku Vešnerja Tičića nad Jovanovićem. V 59. minuti je z bele pike streljal Gašper Jovan in zanesljivo premagal Klemna Hvaliča, ki je tokrat dobil priložnost v koprskih vratih namesto Jana Koprivca. V 64. minuti je imel Jovan priložnost še za zmanjšanje zaostanka, vendar je izgubil dvoboj ena na ena s Hvaličem. Takoj zatem je to kaznoval Osuji, ko je z nekaj sreče zadel iz bližine za 4:1.

Izidi, 12. kola:

Celje – Bravo 2:1 (Matko 1., Bobičanec 50.-11 m; Stanković 44.)

Maribor – Mura 3:1 (Repas 30., Soudani 45+1., Lorber 52.; Shabanhaxhaj 32.)

nedelja:

Domžale – Rogaška 3:0 (Hodžić 42., 69.; Pišek 85.)

Olimpija – Kalcer Radomlje 1:1 (Ratnik 14; Šošić 36.)

Koper – Aluminij 4:1 (Nkada 3., Osuji 9., 65., Prce 34.; Jovan 59./11-m)

Komentarji: