Kapetan, ki ima več življenj, ostaja vijoličen

Maribor po remiju v Gruziji (0:0) danes, ob 20.15, v boj za 3. kolo kvalifikacij EL – Tavaresu pogodba do leta 2021
Fotografija: Marcos Tavares je dan pred povratno evropsko tekmo s Čihuro podpisal novo pogodbo za Maribor.
FOTO Tadej Regent
Odpri galerijo
Marcos Tavares je dan pred povratno evropsko tekmo s Čihuro podpisal novo pogodbo za Maribor. FOTO Tadej Regent

Maribor – Pod Pohorjem in Kalvarijo je v teh dneh res občutiti počitniški utrip, a še kako delovno je v nogometnem Ljudskem vrtu. Pred nogometaši Maribora je drevi (20.15) zelo pomembna povratna tekma 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo proti Čihuri iz Gruzije. Prav posebna pa bo za kapetana domačega moštva in ljubljenca tribun Marcosa Tavaresa – včeraj je namreč podpisal novo pogodbo za vijolične.

Besede na novinarski konferenci so se z domačim trenerjem Darkom Milaničem in napadalcem Gregorjem Bajdetom sukale, razumljivo, okrog pričakovanja drevišnjega izziva po uvodni predstavi v Gruziji, od koder se je Maribor vrnil z remijem brez golov. Nato pa je sledilo nenapovedano dejanje, ko je ob prvih dveh klubskih ustvarjalcih športne strategije, Zlatku Zahoviću in Miranu Pavlinu, vstopil v novinarsko središče še Marcos Tavares.

Brazilec po izjemnem desetletju v vijoličnem dresu, v katerem je postal tudi prvi strelec v sicer bogati klubski zgodovini (na večni lestvici mu sledijo Branko Horjak, Kliton Bozgo, Mladen Kranjc in Ante Šimundža), vedno rad spregovori o klubu in mestu, ki mu je, kot je poudaril tudi včeraj, spremenilo življenje. »Ne predstavljam si, da bi do konca športne poti igral še kje drugje,« je dejal 34-letni napadalec, se po podpisu pogodbe objel z Zahovićem, Pavlinom in predstavniki navijaške skupine Viole, ki so mu podarili fotografijo trenutkov, ko se je v eni od šampionskih veselic znašel prav med njimi na tribuni.


Neuničljiv Tavares


Toda za kakšno slavje ob novi pogodbi včeraj v Ljudskem vrtu ni bilo časa. Tavares se s soigralci dobro zaveda pomembnosti drevišnje tekme proti Čihuri. »Če me sprašujete o športnih ciljih v tem novem obdobju, najprej razmišljam o povratni tekmi z moštvom iz Gruzije, na kateri za nas šteje le zmaga. Cilj pa ostaja uvrstitev v evropsko ligo,« je poudaril kapetan in se le nasmehnil ob namigu, kako dolgo bo še igral. A ob tem je dobro razpoloženi klubski športni direktor, potem ko je podpisal novo pogodbo z vijolično devetko, dejal: »Marcos je neverjeten, ima nekaj življenj, njegovo telo je na testiranjih neuničljivo. Zdaj smo z njim podpisali novo pogodbo, lahko bi jo tudi za 10, 15 ali 20 let …«

Sicer pa se pričakovanje današnje tekme v Mariboru po remiju v Tbilisiju prepleta med optimizmom in previdnostjo. Za navijače ni dvoma, ti pričakujejo zmago. Zanimanja je po zadnjih podatkih iz klubske pisarne še nekaj več kot za prejšnjo tekmo proti Partizaniju iz Tirane, tako da gre danes na tribunah Ljudskega vrta pričakovati vsaj 8000 obiskovalcev.


Brez preračunljivosti


Pri moštvu se zavedajo pomembnosti odgovorne igre. »Seveda bomo pristopili tekmi napadalno, toda v trenutku, ko izgubimo žogo, moramo ohranjati 'varovalko'. Tekmeca smo na prvem dvoboju dobro spoznali, posamezniki so v svojih akcijah nevarnejši kot igralci sicer obrambno zelo čvrstega albanskega moštva, s katerim smo se pomerili v prejšnjem kolu,« opozarja trener Milanič in nedvoumno razkrije, da se bo današnje tekme njegovo moštvo lotilo z jasnim ciljem zabiti gol.
»Nikakršne preračunljivosti ni v naših mislih, prioriteta je doseči gol. Pa ne le enega,« pravi trener, ki je sinoči na še enem sestanku opozarjal igralce na nevarnosti moštva iz Gruzije. Enajsterice na novinarski konferenci ni hotel razkriti (»Če jo zdaj javno povem, se bodo tekmeci lažje pripravili na to revanšo.«), dejal pa je, da se v kader za tekmo v primerjavi z zadnjo prvenstveno preizkušnjo proti Muri po lažji poškodbi vrača Amir Dervišević.

A kakorkoli – potem ko so bili na zadnjih dveh tekmah vijolični neučinkoviti, tako s Čihuro kot z Muro so se razšli z 0:0, bo dejansko tokrat treba zadeti. »Nisem zaskrbljen, saj smo si obakrat pripravili precej priložnosti. Drugače bi bilo, če teh ne bi bilo,« pa je dejal Bajde in pristavil, da je zdaj užitek igrati na novi zelenici v Ljudskem vrtu: »Vsi smo se je že navadili, vrhunska je!«

Komentarji: