Maribor zahteval sestanek, ki ga ne bo

Damir Skomina bo v soboto sodil derbi 23. kola 1. SNL med Olimpijo in Mariborom
Fotografija: Damir Skomina se je za slovenski veliki derbi ogreval v Amsterdamu in Parizu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Damir Skomina se je za slovenski veliki derbi ogreval v Amsterdamu in Parizu. FOTO: Blaž Samec/Delo

Po Amsterdamu in Parizu, kjer je zaradi spornih, a po »pravilih službe« korektnih, odločitev dvignil na noge nogometne navdušence, najboljšega slovenskega sodnika Damirja Skomina čaka še bolj zahtevna naloga: v soboto bo v Stožicah glavni sodnik velikega derbija 23. kola 1. SNL med Olimpijo in Mariborom.

Odločitev vodje delegiranja sodnikov Blaža Vidmarja, da bo tudi najbolj izkušeni slovenski sodnik v središču pozornosti domače nogometne javnosti, ni presenetljiva. Z njegovo izbiro se je želela zaščititi tudi sodniška organizacija, ki je bila od prvega kola drugega dela ligaške sezone pod hudim pritiskom vijoličnega tabora. Ta se je podobno trših prijemov zaradi preusmeritve bremena z igralcev in strokovnega štaba posluževal že večkrat. Vselej takrat, ko Mariboru na igrišču ni steklo, kot je bilo pričakovati. V veliki večini je sicer izvorna zamisel športnega direktorja Zlatka Zahovića obrodila sadove. In tudi letos jih je, saj je bil Maribor na obeh domačih tekmah »nagrajen«: glavna sodnika na tekmah proti Muri in Gorici Nejc Kajtazović in Dragoslav Perić, sicer v preteklosti ostri tarči mariborskega kluba, tekmecem nista dosodila enajstmetrovk, ki sta bili še po vijoličnih merilih vsaj sporni. Če bi jih tekmeci realizirali, bi imel Maribor najbrž tri točke manj.


Maribor je šel predaleč


Da se nogomet igra tudi v zakulisju, kažejo dejanja mariborskega kluba. Kritikam trenerja Darka Milaniča se je s pismom za javnost pridružil celo predsednik NK Maribor Drago Cotar. V minulih tednih je mariborski pritisk stopnjeval tako močno, da je skoraj pripeljal do presedana brez primere. Po naših virih je pred derbijem vztrajal pri zahtevi o sestanku s sodniško organizacijo, toda srečanje, do katerega ne bi smelo priti niti v sanjah, je bilo v zadnjem trenutku odpovedano. In še preden se je v soboto v Kranju in v Ljudskem vrtu razpletlo po vijoličnih željah.


Zlatko Zahovič (levo), Darko Milanič (desno) in njegov pomočnik pomočnik Saša Gajser so lahko zadovoljni z odzivom sodnikov na tekmah. FOTO: Tadej Regent/Delo
Zlatko Zahovič (levo), Darko Milanič (desno) in njegov pomočnik pomočnik Saša Gajser so lahko zadovoljni z odzivom sodnikov na tekmah. FOTO: Tadej Regent/Delo


Skomina bo sodil že 18. derbi


Odkar se je Olimpija vrnila med najboljše v Sloveniji v sezoni 2009/10, je Skomina sodil že 17. velikih derbijev. Tudi prvega in drugega, zadnjega pa lanskega maja, ko je Olimpija v Ljudskem vrtu zmagala s 3:2. Ne glede na tedaj šampionsko zmago njene izkušnje z 42-letnim Koprčanom niso najbolj prijetne. Več je bilo tekem, v katerih ni bila zadovoljna z njegovim sojenjem, kot takšnih, po katerih je bentil Maribor. Vselej spretni Zahović je vedno pravočasno polaskal: »Skomina je naš najboljši sodnik!« Po statistiki sodeč, po kateri je Maribor zmagal kar deset tekem na derbijih in izgubil le tri, se športni direktor ni zmotil.

Kakor koli že, Maribor bo v Stožice prišel celo z višjo prednostjo, kot jo je imel po prvem delu sezone, in tudi po zaslugi sodniških napak. Deset točk naskoka pred Olimpijo je zaloga, ki mu omogoča veliko več manevrskega prostora in tudi dva ali tri spodrsljaje v prihodnjih štirinajstih tekmah. Olimpija je svojo veliko priložnost, da bi Mariborčanom še bolj dihala za ovratnik, zamudila v Kranju. V soboto ima resnično zadnjo priložnost, da bi še zaostrila boj za prvaka.

Ne le Skomina, v Stožicah bo tudi celotna sodniška zasedba sestavljena iz najmočnejših mož. Četrti sodnik bo Nejc Kajtazović, za golovo črto pa bosta Matej Jug in Dragoslav Perić.

Komentarji: