Rafael Nadal končal obrambo naslova že na drugi oviri

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je izgubil v drugem kolu odprtega prvenstva Avstralije.
Fotografija: Rafael Nadal med dvobojem s svojim ameriškim krvnikom. FOTO: Manan Vatsyayana/AFP
Odpri galerijo
Rafael Nadal med dvobojem s svojim ameriškim krvnikom. FOTO: Manan Vatsyayana/AFP

Branilec lanske zmage Rafael Nadal je ob koncu drugega niza zaprosil za zdravniško pomoč, imel težave z gibanjem, na koncu pa je moral po dveh urah in 31 minutah priznati premoč Američanu Mackenzieju McDonaldu s 4:6, 4:6, 5:7. Dvakratni zmagovalec Melbourna v letih 2009 in lani je bil tudi pred poškodbo daleč od svoje prepoznavne ravni. Že od prihoda v Avstralijo, kjer je izgubil tudi oba posamična obračuna na pokalu United, nikakor ni našel prave igre.

McDonald je v prvem nizu izkoristil številne napake Nadala in povedel z dvema »breakoma« prednosti (4:1). Šestintridesetletnik z Majorke je enega od dveh odvzemov servisa še izničil, drugega pa ne. V drugem nizu je 27-letni Kalifornijec znova povedel z odvzemom začetnega udarca, a je v četrti igri Nadal izenačil. V sedmi pa je Američan znova povedel, po obrambnem udarcu v naslednji igri pa je Španec začutil bolečino in zahteval zdravniški odmor.

Po nekaj minutah v garderobi se je vrnil na igrišče in ob težavah z gibanjem zaigral bolj agresivno, raven tekmeca pa je precej padla. Vseeno je v ključnih trenutkih Američan bolj premikal Nadala po igrišču in v 11. igri tretjega niza prišel do odločilnega odvzema servisa. Šestintridesetletnik z Majorke je prvič izgubil v drugem kolu OP Avstralije, pred tem pa je dvakrat zaradi poškodbe odpovedal udeležbo v deželi tam spodaj (2006, 2013). Enkrat je izgubil že v prvem kolu (2016).

Moraš biti z glavo pri stvari

McDonald, sicer 65. igralec lestvice ATP, pa je na drugi strani dosegel šele drugo zmago v 15 obračunih nad igralci najboljše deseterice. To mu je leta 2019 uspelo proti Argentincu Juanu Martinu Del Potru v Delray Beachu.

»Iskreno sem zelo zadovoljen z igro, sploh na začetku. Dobro sem igral, odlično serviral in vračal začetne udarce. V tretjem nizu pa je bilo kar zahtevno, saj moraš biti z glavo pri stvari. Vseeno sem našel način, da sem izvlekel zmago. Vesel sem,« je po tekmi dejal McDonald.

»Je velik šampion, v kakršnemkoli položaju se že znajde, se nikoli ne bo predal. Tudi v načetem stanju je vedno težko premagati tako velikega tekmeca. Moral pa sem ostati osredotočen na svojo igro, malce pa me je njegova poškodba vseeno iztirila,« je priznal Kalifornijec. V tretjem kolu se bo pomeril z zmagovalcem obračuna med Japoncem Jošihitom Nišioko in Čehom Daliborjem Svrčino.

Ogromno težav je imel v drugem kolu Kanadčan Felix Auger-Aliassime. Polfinalist OP ZDA leta 2021 in lanski četrtfinalist v Melbournu je že v prvem dvoboju izgubil niz proti rojaku Vaseku Pospisilu, tokrat pa je v drugem kolu izgubil prva dva proti Slovaku Alexu Molčanu.

V nadaljevanju je 22-letnik iz Montreala zaigral bolje in po treh urah in štirih minutah s precej boljšim tenisom slavil s 3:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2.B rez težav pa je napredoval lanski polfinalist OP ZDA, Američan Frances Tiafoe. Štiriindvajsetletnik je s 6:4, 6:4, 6:1 premagal 17-letnega Kitajca Junchenga Shanga.

Organizatorje večino popoldneva v Melbournu moti dež, zaradi česar igrajo le dvoboje na treh pokritih igriščih. Že v torek so morali prestaviti številne obračune, ki so se bodisi zavlekli bodisi so bili prekinjeni zaradi vročine in dežja.

Šwiatek, Pegula in Sakari zanesljive v drugem kolu

Prvi favoritinji odprtega prvenstva Avstralije v tenisu, Poljakinja Iga Šwiatek in Američanka Jessica Pegula, sta zanesljivo napredovali v tretje kolo. Z nekaj težavami je napredovala tudi šesta nosilka Grkinja Maria Sakari. Prva igralka lestvice WTA Šwiatkove za razliko od prvega kola ni imela toliko težav. S 6:2, 6:3 je ugnala Kolumbijko Camilo Osorio, ki je prvič nastopila v drugem kolu Melbourna.

»Bilo je zelo intenzivno in telesno naporno,« je dejala 21-letna Poljakinja na novinarski konferenci po dvoboju: »Bilo je precej težje, kot kaže rezultat. Vedela sem, da se bo borila do konca in mi ne bo ničesar podarila. Sprejemala je dobre odločitve, sama pa sem zadovoljna, da sem bila konstantna. To je zame najpomembnejše.«

Poljakinja je dobila še 12. zaporedni dvoboj drugega kola na turnirjih velike četverice, skupno pa že 53. v 65 dvobojih v glavnih delih žreba. V tretjem kolu se bo pomerila z zmagovalko obračuna med Kanadčanko Bianco Andreescu in Španko Cristino Bucsa.

Po dveh nizih je v tretje kolo napredovala tudi Američanka Pegula. Ta je ob svojem drugem nastopu izgubila osem iger, Belorusinjo Aleksandro Sasnovič pa ugnala s 6:2, 7:6 (5) po uri in 31 minutah na osrednjem igrišču.

»Mislim, da sem igrala kar dobro. Je pa tudi tekmica precej dvignila raven v drugem nizu. Morala sem nekako preživeti obdobja, ko je bila zares vroča in je nizala točke. Bila je zelo agresivna, srečna pa sem, da sem izvlekla drugi niz,« je priznala 28-letnica iz Buffala.

Maria Sakari (glasno) proslavlja po zmagi nad Rusinjo Diano Shnaider. FOTO: Paul Crock/AFP
Maria Sakari (glasno) proslavlja po zmagi nad Rusinjo Diano Shnaider. FOTO: Paul Crock/AFP

Glasen dvoboj med Rusinjo in Grkinjo

Doslej še nikoli ni zaigrala v polfinalu turnirjev za grand slam, kot tretja nosilka pa se bo v tretjem kolu pomerila proti boljši iz dvoboja med Ukrajinko Marto Kostjuk in domačinko Olivio Gadecki. Več težav je imela v glasnem obračunu z Rusinjo Dijano Shnaider šesta nosilka Maria Sakari. Grkinja se je večkrat pritoževala nad glasnostjo 18-letne Rusinje, ki sicer igra za študentsko ekipo Severne Karoline v ZDA. Slavila je s 3:6, 7:5, 6:3 po dveh urah in 33 minutah na igrišču Margaret Court.

»Bili so trenutki, ko sem mislila, da bom izgubila. Potem pa me je kar naenkrat predramilo. V prvem nizu sploh nisem čutila prave igre, preveč sem se branila. Tako se nisem počutila že dlje časa. Ker pa ure in ure na dan garam, sem vedela, da lahko najdem pot nazaj,« je dejala 27-letnica iz Aten.

Doslej je le dvakrat nastopila v četrtem kolu OP Avstralije, za preboj tja pa se bo v tretjem pomerila z zmagovalko švicarsko-kitajskega dvoboja med Jil Teichmann in Lin Zhu. Poslovila pa se je 15. nosilka Petra Kvitova. Čehinjo je premagala Ukrajinka Anhelina Kalinina.

Medvedjev, Tsitsipas in Gauff zanesljivo v tretje kolo

Rus Danil Medvedjev, Grk Stefanos Tsitsipas in Američanka Coco Gauff so zanesljivo napredovali v tretje kolo. Od visoko postavljenih igralk sta v večernem sporedu izpadli Rusinja Darja Kasatkina in Brazilka Beatriz Haddad Maia. Dvakratni finalist OP Avstralije Medvedjev (2020, 2022) je imel v drugem kolu kljub zmagi v treh nizih več dela kot v prvem, ko je ugnal Američana Marcosa Girona. V prvem nizu je imel kar štirikrat prednost odvzema servisa, a je šele ob zadnji prednost zadržal in osvojil niz. Nato je lanski finalist OP Avstralije proti domačinu zaigral bolj sproščeno ter preostala niza dobil s 6:2, na igrišču pa se je potil dve uri in 22 minut.

»To je bil odličen dvoboj, ki glede na rezultat ne odraža realnega stanja na igrišču. Trikrat mu je v prvem nizu uspel 'break', kar se mi ne dogaja pogosto. Zaradi tega sem bil bolj razočaran nad sabo, a si vseeno tudi tekmec zasluži pohvale,« je po dvoboju s številnimi dolgimi izmenjavami dejal sedmi nosilec Medvedjev. »Telesno je bil dvoboj kar naporen. V prvem nizu niti nisem vedel, kako bom vse to zdržal. Potem pa je začel popuščati tudi on, kar me je navdalo z upanjem. V drugem in tretjem nizu sem igral malce počasneje, rekel sem si namreč, naj me pač premaga na ta način s 40 izmenjavami v točki,« je še dodal 26-letni Moskovčan.

Kmalu za njim je v drugo kolo napredoval tudi tretji nosilec Tsitsipas. Dve leti mlajši Atenčan je imel še največ težav proti domačinu Rinkyju Hijikati na začetku tretjega niza, ki pa ga je kljub vsemu zanesljivo dobil s 6:2. Prva dva sta mu pripadla s 6:3, 6:0, napredoval pa je po uri in 32 minutah.

Grk v Avstraliji kot doma, novo hitro slovo Emme Raducanu

»Na igrišču sem se počutil sijajno, žogica je kar letela z loparja. Zares sem užival. Vedno je lepo igrati pred polnimi tribunami arene Rod Laver,« je po tako rekoč brezhibni predstavi dejal Tsitsipas. V Avstraliji se vedno dobro počuti, na tribunah pa ga spodbujajo številni rojaki, ki so si življenje ustvarili v deželi tam spodaj.

»Avstralija je ena najboljših držav za igranje tenisa. Tu sem si na različnih tekmovanjih ogledal že veliko lepih lokacij. Prav tako je v Avstraliji veliko Grkov, zato se tu vedno počutim kot doma. Resnično razmišljam o tem, da bi si dom ustvaril prav tukaj,« je še domačinom polaskal Grk.

Pri ženskah je sedma nosilka Coco Gauff napredovala po zmagi s 6:3, 7:6 (4) proti nekdanji zmagovalki OP ZDA Emmi Raducanu iz Velike Britanije. Finalistka lanskega Roland-Garrosa je za preboj v tretje kolo potrebovala uro in 42 minut. Osemnajstletnica je postala prva igralka po Danki Caroline Wozniacki, ki je leta 2009 pred dopolnjenim 19 letom dobila 100 posamičnih dvobojev.

Od nosilk sta se poslovili Kasatkina in Haddad Maia. Osma nosilka je morala do danes čakati na obračun prvega kola, premagala pa jo je rojakinja Varvara Gračeva s 6:1, 6:1. Prav tako v prvem kolu pa je Brazilka, sicer 14. nosilka, izpadla proti Španki Nurii Parrizas-Diaz po porazu s 6:7 (11), 2:6. V drugem kolu pa se je poslovila 32. nosilka Jil Teichmann. Od Švicarke je bila boljša Kitajka Lin Zhu.

Komentarji: