Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Prva izbira v svetu naložb

Sklad KD Prvi izbor ima vse prednosti, pomembne za vlagatelje, ki želijo dolgoročno varčevati na svetovnih delniških trgih. 
FOTO: Internet
FOTO: Internet
Delo
15. 5. 2018 | 10:55
17. 5. 2018 | 12:08
3:39


V skladu imamo trenutno dobrih 50 odstotkov naložb investiranih v Združene države Amerike, kar je malenkost nad primerljivim indeksom. Sledijo trgi v razvoju s slabimi 14 odstotki ter Evropa, kjer imamo dobrih deset odstotkov naložb. Nekaj manj kot deset odstotkov imajo še naložbe z Japonske. Trenutno smo v skladu naravnani nekoliko bolj konzervativno. Januarja so namreč globalni delniški trgi zaznali nove zgodovinske vrhove. Evforija se je hitro umirila, vrednost delnic pa se je v povprečju zelo hitro znižala za okoli deset odstotkov. Tečaji so začeli spet rasti, vseeno pa smo prišli do ravni, ko so cene delnic prehitele poslovanje podjetij. Kljub davčni reformi v ZDA in napovedani rasti dobičkov (več kot 20 odstotkov glede na lani) so vrednotenja še vedno nad dolgoletnimi povprečji. Prav tako bo treba te napovedi še uresničiti, že manjše razočaranje pa lahko posamezno ceno delnic krepko zniža. Na drugi strani imamo makro okolje, ki je na globalnem nivoju zelo dobro. Gospodarska rast je stabilna, inflacija nizka. Zdi se, da se zadnja počasi zvišuje, vendar cene surovin ne divjajo, kar pomeni, da bo rasla počasi. V ZDA je prišla na bolj običajno raven, v Evropi in na Japonskem pa še vedno ni pravih znakov višje inflacije. Prav tako so optimistična podjetja, kar vidimo pri njihovih napovedih poslovanja. V enačbo je treba dodati še politično tveganje, ki je v zadnjem obdobju precej nižje, kot je bilo pred nekaj leti. Tukaj pišemo predvsem o Evropi. Čez lužo odločitve precej nepredvidljivega predsednika v Beli hiši sicer dnevno vplivajo na posamezne panoge, na daljše obdobje pa na cene delnic to nima takega vpliva. Administracija, oba domova in ameriška podjetja premikajo indekse, kot so S&P 500, Nasdaq in Dow Jones. Globalno okolje bi letos, glede na dejstva, lahko znova prineslo vlagateljem v delnice pozitivne donose, vseeno pa bo leto precej zahtevnejše kot pretekla.

Globalna razpršenost, nizki stroški in fleksibilnost upravljanja so recept za prvo izbiro, kje in kako varčevati. Zgodovina sklada in nagrade, ki jih je dobil, pa dodatno olajšajo njegovo izbiro. Vabljeni k svojemu svetovalcu.

VSE O SKLADU KD PRVI IZBOR
 

Obiščite nas na www.kd-skladi.si.
 
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine