Moja osebnost leta 2011 je...

Dvanajst naključno izbranih prebivalcev z različnih koncev Slovenije smo vprašali, kdo je njihova osebnost leta

Objavljeno
30. december 2011 19.12
Posodobljeno
02. januar 2012 08.00
Dopisniki Dela
Dopisniki Dela

Ljubljana – Delo vsako leto 3. januarja razglasi osebnost leta, ki jo med desetimi kandidati izberejo bralci. Vsak od nas pa ima zagotovo svojega junaka, zato smo nekaj prebivalcev z različnih koncev Slovenije vprašali, kdo je njihova osebnost iztekajočega se leta.

Bena Pirih,

Tolmin

Moja osebnost leta je sosed in načelnik tolminskih gorskih reševalcev Žarko Trušnovec. Je izjemen prijatelj, ki je pripravljen podnevi in ponoči pomagati bodisi materialno bodisi z nasveti. Je iskren, zelo razgledan in razumevajoč.

Aleksandra Jug

Šempeter pri Gorici

Zame je osebnost leta Julian Assange, ki je zelo pogumno razkril stvari, ki bi morale biti javne. Ne vem, zakaj se nekateri teh objav tako bojijo, da ga zdaj obsojajo. Podobno je pri nas, ko so v javnost prišli posnetki sestankov vlade in so vsi hudo prestrašeni, policijo so takoj rekrutirali, čeprav ljudje leta in leta čakajo, da njihov primer pride na vrsto na sodišču. Assangu želim, da bi še naprej počel to, kar počne zdaj.

Ernesta Drole

Nova Gorica

Zame je osebnost leta tisti, ki mimo vseh organiziranih dobrodelnih organizacij v ospredje postavlja boj proti svetovnemu pohlepu in pohlepu po denarju. Zame je to Tomo Križnar oziroma vsi tisti, ki svojo energijo in denar vlagajo v to, da svet spozna tudi tisto temno plat našega življenja in civilizacije.

Martin Čujec

Podljubinj

Za osebnost leta bi izbral direktorja tolminske kabelske televizije Matjaža Kranjca. Internet je spravil do odročnih vasi na Tolminskem, kar je bil velik projekt. Je sposoben in dober voditelj. Če bi imel sam podjetje, bi mu ga brez skrbi prepustil v upravljanje.

Zlatko Bašič

Celje

Zame je osebnost leta moj prijatelj Simo Bilič, pri katerem sem tudi zaposlen. Prijatelja sva že 30 let, in ko sem moral zaradi krize v gradbeništvu opustiti svojo obrt, mi je takoj ponudil službo in delo. Toda to najinega prijateljstva ni spremenilo, korektno sodelujeva in se razumeva kot prej.

Marjan Jeranko

Celje

Moj zdravnik dr. Aleš Blaznik mi omogoča dobro zdravstveno oskrbo, če je treba, me pošlje na specialistične preglede. Potem se zanima za moje izvide, spremlja moje zdravje in mi svetuje, kaj storiti, kako živeti, da mi je lažje. Zame je torej moj zdravnik zelo pomemben, pravzaprav je kar moja osebnost leta.

Jože Kolar

Črna na Koroškem

Osebnost preteklega leta je pri nas v družini sin Aljaž. Po poklicu je gradbeni inženir in je ob propadu SCT izgubil službo. Ni čakal doma, ampak si je delo našel čez mejo, v Celovcu. Zelo sem zadovoljen, da je tako vztrajen, da se ne da, da vedno išče kaj novega in ker ve, da je za svojo prihodnost odgovoren predvsem sam. Takšen je tudi zato, ker je dober športnik, letos se je udeležil tudi Ironmana v Švici.

Duška Premrl

Frankolovo

Moja otroka Neja in Timotej, oba srednješolca, sta osebnosti, na kateri sem najbolj ponosna. Čeprav sta oba najstnika, sta pridna v šoli, nič nista podivjana in ne meče ju kakor nekatere vrstnike. Smo družina treh, razumemo se, o vsem se pogovorimo in nič ne ostane skrito, zato sem nanju zelo ponosna in otroka sta moji osebnosti leta.

Dušan Nabernik

Slovenj Gradec

Osebnost leta v naši družini je hčerka Maja, ki je v prednovoletnem času rodila drugo hčerko, Nino. Z ženo imava tako že tri vnuke, naraščaj ima tudi sin. Maja je zame osebnost leta tudi zato, ker sta se s partnerjem odločila za drugega otroka, čeprav trenutno nima službe. Hčerka je zame osebnost leta tudi zato, ker je družbenim razmeram navkljub velik optimist.

Irena Fasvald

Vuzenica

Zame so osebnosti leta 2011 vsi moji moški, mož in dva sinova. Med njimi pa bi prednost dala mlajšemu sinu Niku, ki je obetaven nogometaš in se je letos, čeprav igra v Dravogradu, prebil v slovensko nogometno reprezentanco U-17. Ker tudi gimnazijo dobro izdeluje, sem toliko bolj vesela. Fant si je zamislil, da bo nekoč poklicni nogometaš in vsi v družini ga pri tem podpiramo.

Vesna Resnik

Ljubljana

Osebnosti leta so zame vsi aktivisti, ki že mesece taborijo pred Borzo. Vem, da so tam za vse nas, in nikakor se ne strinjam z očitki nekaterih, da so med njimi zgolj izgube in brezposelni ljudje, ki 'nimajo pametnejšega dela'. Osebnosti leta so tudi vsi Vegradovi delavci, delavke Mure in navadni, preprosti ljudje, ki se borijo za preživetje iz dneva v dan, kljub temu da je nanje država pozabila.

Aziz Djelovci

Ljubljana

Kaj pa vem, sam osebnost leta vidim med športniki. Prvi, ki mi pride na misel, je Lionel Messi. Všeč mi je, ker je prijeten, ni važič. Letos je za nogometne navdušence naredil veliko, pri njem mi je pa najbolj všeč to, da ni sebičen. Če bi moral določiti slovensko osebnost leta, pa je to zagotovo Peter Mankoč.