Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Like

Človek ptica

Robert Pečnik skače z gora, leti 300 kilometrov na uro in kroji posebne letalne obleke. Pravi, da se je vse začelo s starim jugoslovanskim filmom Desant na Drvar.
Robert Pečnik je pionir base jumpinga na Hrvaškem in eden izmed najboljših tovrstnih padalcev na svetu. FOTO: Neja Markičević/CROPIX
Robert Pečnik je pionir base jumpinga na Hrvaškem in eden izmed najboljših tovrstnih padalcev na svetu. FOTO: Neja Markičević/CROPIX
Filip Pavić
1. 3. 2024 | 11:00
1. 3. 2024 | 11:03
14:00

Robert Pečnik ni odvisen od adrenalina. To so besede Zagrebčana, ki je 8500-krat skočil s padalom, 2000-krat z zgradb, gora ali mostov po svetu, 4000-krat v letalni obleki – kot leteča veverica – prodiral skozi zrak s hitrostjo do 300 kilometrov na uro, včasih tako blizu tlom, da bi se jih lahko dotaknil z roko. Ne zveni adrenalinsko, sploh ne.

»Drži, da skoki v meni vzbudijo zadovoljstvo, in drži tudi to, da me je pred skokom strah. A ne gre za strah, ki bi me ohromil, temveč tisto vrsto strahu, ki poveča mojo zbranost ter okrepi mojo sposobnost opazovanja in razmišljanja,« pripoveduje.

Zdaj 57-letni Pečnik je bil pionir base jumpinga na Hrvaškem in eden prvih na svetu. V nasprotju s skakanjem s padalom iz letala gre pri base jumpingu, kot je pojasnil, za skakanje s trdne površine, kot je skala, most ali zgradba. Zagrebčan, ki živi v Samoboru in mu pravijo »hrvaški človek ptica«, za to uporablja posebne aerodinamične letalne obleke, t. i. wingsuits, ki jih sam oblikuje, skroji in preizkusi in v katerih lahko leti do dve minuti. Že 20 let ima podjetje Phoenix Fly, ki je registrirano v Samoboru, proizvodnja pa poteka v Sloveniji, in na leto proda okrog 600 takšnih letalnih oblek po vsem svetu.

V nadaljevanju zgodbe lahko do podrobnosti delite nebo z Robertom Pečnikom.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine