Polanec: Pripraviti se na slabše čase

Slovensko gospodarstvo je očitno svoj vrhunec že doseglo.
Fotografija: FOTO: Brianajackson Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Brianajackson Getty Images/istockphoto

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je maja napoved rasti slovenskega bruto domačega proizvoda v letu 2018 zvišala na pet odstotkov, je v danes objavljeni napovedi to številko spet znižala – na 4,4 odstotka. To je naslednja v seriji nižjih gospodarskih napovedi, nazadnje je napoved znižal IMF.

Znižanje gospodarske napovedi OEC je pričakovano, svoje napovedi so znižale tudi nekatere druge ustanove. »Že dolgo časa je govora, da se bo obdobje hitre gospodarske rasti prenehalo,« je komentiral Sašo Polanec z ljubljanske ekonomske fakultete. Povečuje se namreč negotovost v mednarodni ekonomiji, trgovinski odnosi med ZDA in drugimi državami so se poslabšali, ameriški predsednik Donald Trump pritiska na države, ki bi trgovale z Iranom, na negotovost in investicije vpliva brexit. Počasi se umirjajo tudi borze, dodaja Polanec: »Povečevanje premoženja pozitivno vpliva na potrošnjo. To se bo v prihodnje umirilo.«


Pripraviti se na slabšče čase


Država mora po njegovih besedah načrtovati ekonomsko politiko, da bo pripravljena na slabše gospodarske čase. Zdaj je stopnja brezposelnosti nizka in nima smisla dodatno pregrevati gospodarstva, pravi Polanec: »Ta manevrski prostor bi pustil za čas, ko se bo stopnja brezposelnosti začela obračati ali stagnirati.«


Leta 2019 bo gospodarska rast Slovenije namesto 3,9-odstotna le 3,6-odstotna. Dodatno se bo upočasnila v letu 2020, in sicer na 2,7 odstotka.

Prispevek zunanje trgovine k rasti se bo letos po napovedih OECD zmanjšal z lanskih 1,3 odstotne točke na 0,9 odstotne točke, prihodnje leto pa na 0,3 odstotne točke. Leta 2020 naj bi bil 0,1-odstoten.

Izvoz naj bi se letos okrepil za 8,1 odstotka, prihodnje leto za 6,4 odstotka in leta 2020 za 6,3 odstotka, uvoz pa letos za osem, prihodnje leto za 6,9 odstotka in leta 2020 za sedem odstotkov.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: