Turki pričakujejo, da bodo vrtali predor Karavanke

Cengiz se zavezuje, da bo dela opravil po ponudbeni ceni, brez naknadnih aneksov, in v terminskem planu.
Fotografija: Ni pravnih zadržkov, da Dars za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora ne bi izbral Cengiz Inşa​at, je poudaril direktor turškega gradbinca Utku Gök. Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ni pravnih zadržkov, da Dars za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora ne bi izbral Cengiz Inşa​at, je poudaril direktor turškega gradbinca Utku Gök. Foto Voranc Vogel

Ljubljana – Ni pravnih zadržkov, da Dars za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora ne bi izbral Cengiz Inşa​at, je poudaril direktor turškega gradbinca Utku Gök. Cengiz se zavezuje, da bo dela opravil po ponudbeni ceni, brez naknadnih aneksov, in v terminskem planu, če bo pogodba podpisana do konca februarja 2019.

Dars je Cengiz İnşaat, ki je ponudila najnižjo ceno, že izbral za gradnjo druge cevi Karavank. Na izbor so se pritožila tri neizbrana gradbena podjetja, ki so bila uspešna na Državni revizijski komisiji (DKOM). Ta je odločitev Darsa razveljavila, saj je izbrani izvajalec po poteku roka za oddajo ponudb to dopolnil in spremenil.

Cengiz je pri Inštitutu za primerjalno pravo naročil pravno mnenje. To ugotavlja, da je bila možnost dopolnjevanja ponudbe predvidena v razpisni dokumentaciji in je skladna z zakonsko ureditvijo javnega naročanja ter sodno prakso sodišča EU. Cengiz naknadno ni spreminjal podatkov, ki so bili na razpisu relevantni za izbiro najugodnejše ponudbe, prav tako ni spreminjal tehničnih specifikacij, ki opredeljujejo predmet naročila. Popravljeni so bili nekateri podatki o kalkulacijskih elementih, ki pa služijo le kot pojasnilo naročniku, kako je ponudnik oblikoval svojo ponudbeno ceno. Ocenjujemo, da so bili popravki in dopolnitve ponudbe skladne z zakonom o javnem naročanju, saj je ponudnik z izračuni dokazal, da je za izračun ponudbenih cen ves čas uporabljal iste kalkulacijske elemente, so še zapisali.

Predor Karavanke: v Avstriji na delu gradbinci, pri nas pravniki

Cengiz nima možnosti pritožbe nad odločitev DKOM. »Nad revizijsko komisijo je le modro nebo. Nihče jih ne preverja,« je dejal odvetnik Cengiza Aleš Lunder. Cengiz ima možnost odškodninske tožbe. Po Lundrovih besedah ni ovir, da Dars ne bi še enkrat izbral Cengiz. Dars lahko zdaj po pregledu ostalih ponudb vse zavrne bodisi kot nedopustne bodisi iz razlogov na njegovi strani ter ponovi razpis. Lahko pa sprejme novo odločitev o oddaji javnega naročila ponudniku, ki je oddal dopustno ponudbo. Nedopustne ponudbe mora naročnik namreč zavrniti.

Na vprašanje Dela, ali jih v Sloveniji zanima tudi sodelovanje pri drugem tiru, je Gök odgovoril, da jih kot vsa velika podjetja zanimajo vsi projekti.

Komentarji: