TV namiga: Monstrum in Steve Jobs

Nocoj priporočamo dva biografska filma: o možu, ki je začel graditi najmogočnejši kip, ki pa se je v času gradnje spremenil v sramoto; in o možu, ki je zgradil najmogočnejše podjetje, njegov odnos do bližnjih pa je mejil na sramoto.
Fotografija: Monstrum Foto Tvs
Odpri galerijo
Monstrum Foto Tvs

Ponedeljek, 11. marca

 

Monstrum: TVS 2 ob 21.05 

Vikendova ocena: 3 (od 5)

Monstrum. Češka, 2017. Režija: Viktor Polesný. Igrajo: Jan Novotný, Zuzana Stivínová, Martin Kraus. TV-drama. 99 minut. 
Leta 1949 so se na Češkem odločili, da v »zahvalo za rusko intervencijo« postavijo Stalinu spomenik. In to ne kakršen koli, ampak največji spomenik. Organizirali so natečaj, na katerem je zmagal kipar Otokar Švec, in gradnja se je začela. A kipa se je vseskozi držala nesreča: med gradnjo je umrl Stalin, tik pred uradno otvoritvijo leta 1955 pa je samomor naredil še Švec.

Film Šveca ne prikaže kot kakega fanatičnega komunista, ampak kot moža, ki skuša ohraniti svoje dostojanstvo, ljubezen svoje žene in spoštovanje kolegov kljub turbulentnim časom. Ogromen kos granita, ki mu Švec posveča svojo pozornost, pa skozi film postaja čedalje bolj simbol ne le njegovega družinskega propada, ampak tudi propada družbe.

Kmalu po tem, ko so kip postavili, se je začel proces destalinizacije in kip je bil čedalje večja sramota za tamkajšnjo komunistično partijo, zato so ga leta 1962 razstrelili s kar 800 kilogrami razstreliva. Leta 1996 so prazen podstavek uporabili za 11-metrski kip Michaela Jacksona kot reklamo za njegovo turnejo. Danes bi se tudi tega spomenika verjetno mnogi sramovali.

 

Steve Jobs: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)

STEVE JOBS (Steve Jobs), angleški film, 2015 Foto Francois Duhamel
STEVE JOBS (Steve Jobs), angleški film, 2015 Foto Francois Duhamel


Steve Jobs. ZDA, 2015. Režija: Danny Boyle. Igrajo: Michael Fassbender, Kate Winslet, Jeff Daniels, Seth Rogen. Biografska drama. 122 minut.
Portret moža, ki mu po imenu in priimku ponavadi dodajo še oznako genij, ni preprosta naloga. A režiser Danny Boyle in scenarist Aaron Sorkin sta jo opravila zelo dobro. Sorkin je Steva Jobsa predstavil skozi tri predstavitve Jobsovih produktov: Macintosha 1984, NeXT Cuba 1988 in iMaca 1998. A ti dogodki so le kulisa za vpogled v življenje moža, ki je hkrati heroj in tiran, nekdo, ki ga bližnji občudujejo in prezirajo hkrati ...

Film, ki ga ne zanima toliko dokumentarna točnost kot vpogled v ozadje mita, odlikujejo vrhunske igralske predstave na čelu s Fassbenderjem in Winsletovo, ki sta bila oba nominirana za oskarja.

Čeprav so nekateri trdili, da je film preveč brutalen do Jobsa, je njegov najbližji sodelavec Steve Wozniak dejal, da se mu je zdelo, da gleda pravega Jobsa. Jobsova hčerka Lisa, ki je Jobs ni hotel priznati, dokler ga ni sodišče prisililo v očetovski test, je lani izdala svoje spomine na očeta. Mnoge je v njej pretresla prav Stevova hladnost do otroka.

Komentarji: