Umrla je legenda Hollywooda Doris Day

Poslovila se je v visoki starosti 97 let. Umrla je na svojem domu v Carmel Valleyju v Kaliforniji, je objavila njena fundacija za zaščito živali.
Fotografija: Doris Day je nastopila v 39 filmih in požela izjemen uspeh ne le kot igralka, temveč tudi kot pevka. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Doris Day je nastopila v 39 filmih in požela izjemen uspeh ne le kot igralka, temveč tudi kot pevka. FOTO: Wikipedia

Umrla je legenda iz zlatih časov Hollywooda, igralka in pevka Doris Day, so danes potrdili v njeni fundaciji, ki jo je ustanovila za zaščito pravic živali. Umrla je na svojem domu v Carmel Valleyju v Kaliforniji.

Spadala je med največje legende velikega platna. Nastopila je v številnih filmih, ki ostajajo tudi pol stoletja po nastanku nepogrešljivi pričevalci filmske zgodovine, po drugi strani pa je veljala za filmsko osebnost, ki je uradni Hollywood ni povsem priznal in primerno nagradil.

Prejela je številne nagrade, med njimi predsedniško nagrado za svobodo in grammyja za življenjsko delo, oskarja pa nikoli, zaradi česar so ameriško filmsko akademijo mnogi kritizirali.
 

Ikona filmskih produkcij 50. in 60. let


Danes se je poslovila v starosti 97 let, usodna zanjo je bila pljučnica. Ljubitelji sedme umetnosti jo bodo pomnili kot ikono filmskih produkcij 50. in 60. let prejšnjega stoletja. Njena filmska kariera je trajala le okoli dvajset let, a je nastopila v 39 filmih in požela izjemen uspeh ne le kot igralka, temveč tudi kot pevka.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

 

Filmski začetki v 40. letih


Rojena je bila 3. aprila 1922 v Cincinnattiju (Ohio), njeno pravo ime je bilo Mary Ann Von Kappelhoff. Že v otroštvu je plesala in sanjala o tem, da bi postala balerina, vendar ji je načrte prekrižala avtomobilska nesreča. Namesto tega se je posvetila petju in že pri šestnajstih začela nastopati z različnimi orkestri v New Yorku, med drugim s skupino Lesa Browna, s katero je posnela klasiko Sentimental Journey.



Po dveh neuspelih zakonih jo je sredi štiridesetih agent prepričal, da je poskusila srečo pri filmu. Podpisala je pogodbo z Warner Bros. Studios in debitirala v filmu Romance on the High Seas (1948). To je bil začetek uspešnega, dolgotrajnega sodelovanja s to filmsko družbo. V filmih je Doris s pridom izkoriščala tudi svoj glas in posnela nekaj pop uspešnic, ki jih pomnimo še danes (Tea for Two, Love Me or Leave Me, Secret Love).

Leta 1953 se je znova poročila, tokrat z Martyjem Melcherjem, in med drugim posnela filme Calamity Jane (1953), Ljubi ali zapusti me (1955) in Mož, ki je preveč vedel (1956). Igrala je s Clarkom Gablom, Jamesom Stewartom, Jackom Grantom, vloga v Šepetanju na blazini (1959) z Rockom Hudsonom ji je prinesla tudi nominacijo za oskarja.


Pesem Whatever Will Be, Will Be oziroma Que será, será je zapela leta 1956 v filmu Alfreda Hitchcocka Mož, ki je preveč vedel.


Njeni filmi med najbolj dobičkonosnimi


Do leta 1964 so se vsako leto njeni filmi uvrščali med deset najbolj dobičkonosnih, nato pa je njena slava zaradi deloma zgrešenih vlog počasi začela bledeti. Po moževi smrti leta 1968 in po 39 filmih se ni nikoli več pojavila na filmskem platnu in po uspešnih petih sezonah televizijske oddaje The Doris Day Show (1968–1973) je zapustila svet show businessa.

Leta 1987 je ustanovila zvezo za zaščito živali, s katero se je borila za sprejetje zakonodaje, ki bi ščitila živali, zatem pa še fundacijo, s katero je promovirala zaščito živali v izobraževalnih programih.

Kot so danes objavili v njeni fundaciji za živali, je bila še 3. aprila letos, ko je skupaj z okoli 300 oboževalci praznovala 97. rojstni dan, v dobri formi. Danes je umrla je zaradi pljučnice, v času smrti je bila v družbi tesnih prijateljev.



Prizor iz <em>Šepetanja na blazini</em> v režiji Michaela Gordona z Rockom Hudsonom. FOTO: Promocijsko gradivo
Prizor iz Šepetanja na blazini v režiji Michaela Gordona z Rockom Hudsonom. FOTO: Promocijsko gradivo

 

Komentarji: